RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ 42. DÍL 21.10.2012, – online, zahrada, dům, byt, chalupa
42. díl pořadu Receptář prima nápadů se tentokrát věnuje povídání o varných typech a odrůdách brambor, podzimní péči o ovocné stromy, dozvíte se o nové izolační hmotě vyrobené z recyklovaného skla, o tom jak správně pěstovat růže, jak připravit sadbu česneku a o vztahu člověka a psa.
Pokud si budete chtít přehrát 42. díl pořadu Receptář prima nápadů,
klikněte ZDE :
00:20
Na začátku 41. dílu pořadu Receptář prima nápadů se ptá pan dr. Podlaha odborníka na pěstování brambor pana ing. Jiřího Procházky, „ Prý nejsme soběstační v pěstování brambor ? “
01:35
O podzimním postřiku ovocných stromků. Ochrana je dvojí, močovinou a měďnatým přípravkem a provádíme ji po sklizni. Oba přípravky nemísíme, každý aplikujeme samostatně. Začínáme při opadu listí postřikem močovinou. Používáme koncentraci 4-5 %. Měďnatý přípravek po opadu listí zamezuje proniknutí houbových nemocí do dřeva a chrání proti kadeřavostí broskvoní.
Dodržujeme použití vhodných ochranných pomůcek při provádění postřiku.
Podrobnosti o obou přípravcích se můžete dozvědět i je zakoupit ZDE :
http://shop.agrobio.cz/fungicidy/kocide-2000-2x17-5-g.html
05:38
Rychlé rady
kapalné podzimní hnojivo - Fantazie Podzim –
http://shop.agrobio.cz/hnojiva/fantazie-podzim-500-ml.html
Pracovní rukavice - letní:
http://shop.agrobio.cz/rukavice/rukavice-gd-320.html
- zimní:
http://shop.agrobio.cz/rukavice/rukavice-wt-1003.html
06:35
S panem Jiřím Procházkou o bramborách a jejich odrůdách. O varných typech brambor, již rozlišujeme 3 základní varné typy a jejich mezi typy.
Varný typ A (označovaný zelenou barvou):
Brambory s pevnou, tuhou, jemnou až středně jemnou dužninou po varu, jen velmi slabě moučnaté, nerozváří se ani delší dobou varu. Jsou vhodné především do salátů, pro vaření ve slupce a jako příloha.
Varný typ B (označovaný červenou barvou):
Brambory s polopevnou, vlhkou až sušší, jemnou až hrubší dužninou po varu, mírně moučnaté, vařením se částečně rozsypávají. Jsou ideální jako příloha, vhodné především k restování a také do salátů, gulášů, polévek i těsta.
Varný typ C (označovaný modrou barvou):
Brambory s měkkou dužninou po varu, moučnaté, vařením se rozsypávají, snadno se rozvaří. Jsou ideální na přípravu kaší a těsta, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu, hodí se na hranolky, bramborák nebo placky.
Existují také varné typy AB, BC a D pro průmyslové zpracování.
Důležité není jen brambory vypěstovat, ale také je správně skladovat. Nejdříve tedy hlízy před skladováním vytřídíme a odstraníme ty, které jsou napadeny nemocemi, nebo jsou mechanicky poškozeny.
10:43
S panem Kotyšanem na zahradě u jeho přítele, který se snaží v Brdech pěstovat broskve. Navrhuje jak v náročných klimatických podmínkách pěstovat také meruňky. Stromky chrání tak, že porost vede vedle zdi domu a více než obvykle se věnuje ochraně před mrazy.
13:07
Základová deska domu je vysypána pěnovým sklem, které je alternativou jiných materiálů tepelně izolačních. Vyrábí se z odpadového skla. Na vrstvu přijdou ještě geo textilie a další klasické vrstvy. Materiál je vhodný například pro lokace s vysokou úrovní spodní vody. Materiál je nehořlavý, netečný a lehký. Hodí se i pro izolaci plochých střech. Je také recyklovatelný.
www.penove-sklo.eu
17:42
Receptář prima nápadů navštívil záchrannou stanici pro poraněná zvířata. Starají se tu o ježky, různé druhy ptáků, lelky, vlaštovky i dravce. Zraněné zvíře můžeme přinést do stanice, kterou najdeme na www.zvirevnouzi.cz .
20:53
Vyhlášení vítězů soutěže www.kovarson.cz
Vyhlášení vítěze soutěže www.ionic-care.cz
22:22
Nad dopisy diváků s panem dr. Podlahou.
25:17
Receptář prima nápadů opět navštívil zahradnictví u pana Václava Macháčka v Kunraticích a ptal se jménem diváků na vše o pěstování růží.
28:26
NOVÁ soutěž www.penove-sklo.eu
29:24
O kolagenu, který je důležitý pro výživu našich kloubů. Důležité je dodat tělu kolagen typu 1. Již po 3 měsících aplikování kolagenu typu 1 se zdravotní stav kloubu zlepší.
www.dacom.cz
32:56
Paní Ludmila Dušková radí jak správně postupovat při přípravě výsadby česneku.
Více se dozvíte také v jejím článku ZDE :
http://www.telereceptar.cz/je-cas-na-vysadbu-konzumniho-i-o-s1744CZ
37:30
Kuchařský recept na zapečená rajčata s nivou a vajíčky
Ingredience:
4 střední rajčata, 4 vejce, 10 dkg strouhané goudy nebo gorgonzoly, sůl, pepř, olivový olej,
40 dkg brokolice, 8 dkg gorgonzoly, nebo nivy, 3 lžíce smetany, 2 vejce, sůl, pepř, chilli papričky, tymián
Marináda na rajčata :
Olej, bazalka, med, petrželka, pepř, sůl
40:11
NOVÁ soutěž www.dacom.cz
41:27
Pan doc. Ing. Vladimír Hanzal z České zemědělské univerzity hovoří o vztahu člověka a psa a jejich chování zejména ve městě. Majitelé mají ze zákona povinnosti dle městských vyhlášek, ale třeba také podle zákona o myslivosti. Pan docent přinesl ukázku některých přípravků pro práci se psem. Patří sem speciální obojky, ale také jejich evidování pomocí čipování .
47:01
Rekapitulace rad
47:32
Pozvánka na výstavy
49:00
Závěr pořadu.