RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ 43. DÍL 28.10.2012, – online, zahrada, dům, byt, chalupa od 11,40 hod.

1725.jpg


Úvod pořadu Receptář prima nápadů tentokrát věnovaný převážně radám týkajícím se podzimních prací a sklizní na zahradě a také způsobů podzimního sázení a zazimování.


Celé video 43. dílu Receptáře prima nápadů si můžete prohlédnout ZDE :


http://play.iprima.cz/all/290265/all

01:32

Na podzim se na zahradě nakupí spousta biologického odpadu, trávníková plsť po vertikutaci, dřevnatý biologický odpad aj., jako vhodné součásti pro tvorbu kompostu. Do kompostu ale nepatří odpad, který je napaden chorobami a plísněmi. Agro Bio nabízí řešení práce s odpadem pomocí systému polypropylenových vaků o vysoké gramáži s nosností až 1 000 kg, které mohou sloužit pro třídění odpadů a manipulaci s nimi. Dobré je také používat při práci na zahradě nylonovo-latexové pracovní rukavice ( jsou dodávány v jarní i podzimní verzi ). Šikovné plastové hrábě rovněž vhodně usnadní práci zahrádkářům.

05:14

Rychlé rady

Totální herbicid Dominátor

Podpora kvetení orchidejí v dárkovém setu Pro Vaši orchidej

06:09

Paní docentka Helena Uhrová navrhuje jak správně upravit červenou řepu, doporučuje salát z řepy míchat pouze s fenyklem a octem. Jak zakonzervovat takto připravený salát ? Důležité je aby před sterilizací byl salát ve sklenici zalit vodou.

Bylinky nejlépe sušíme, nenecháme je zmrznout ( tymián, dobromysl, estragon, máta, meduňka ). Bazalku nesušíme, ale posekanou nožem a smíchanou se solí, olivovým olejem vše rozmixované v mixéru s přidaným česnekem.

09:35

Receptář prima nápadů navštívil v centru Prahy komunitní zahradu. Zde si na betonovém podkladě v pytlích pěstují zeleninu a bylinky nájemníci okolních činžovních domů. Zahrada plní také funkci spojování lidí, kteří si sem chodí při péči o „svou zahrádku“ i popovídat. V neposlední řadě má tato zahrada také výchovnou funkci pro děti majitelů pytlů-zahrádek.

13:21

Vyhlášení vítězů soutěže www.dacom.cz

Vyhlášení vítěze soutěže www.penove-sklo.cz  

14:18

Nad dopisy diváků s panem dr. Přemkem Podlahou.

V soutěži Kdo z vás to má za měsíc říjen získává cenu pan Václav Sůra z Jiren za malý hydraulický lis do dílny.

Za listopadové nápady můžete vyhrát výrobník sodovky. Tak neváhejte a zasílejte své nápady či výpěstky na adresu receptar@friendly-production.cz  .

17:07

Pan Václav Sůra předvádí svůj výrobek, hydraulický lis na drobné zámečnické ohýbací a lisovací práce, ve své domácí dílně. Základ tvoří hydraulický válec ze zvedáku na auta. Výroba lisu mu trvala asi 16 hodin.

19:40

NOVÁ soutěž www.aquapol.cz

21:17

Receptář prima nápadů navštívil objekty, ve kterých byla pomocí přístrojů pracujících na principu magneto kineze odstraněna vzlínající vlhkost.

www.aquapol.cz

26:04

Primář Poradny civilizačních chorob pan. MUDr. Karel Erben informuje o nárůstu civilizačních chorob. V naší stravě scházejí vitamíny ( B6, B12, kyselina listové ), vláknina. Na zemi jsou místa, kde se nádorová onemocnění vyskytují méně. Vědci zjistili, že tam lidé ve velkém konzumují meruňky včetně jader. Meruňková jádra obsahují vitamín B17. Získat jej lze také z broskvových jader.

V podobě potravinového doplňku dodává firma Teresia company, více na www.b17.cz  .

30:37

Mezi tykve patří velké množství druhů. Rozdíl mezi letními a zimními tykvemi je v tom, že letní konzumujeme bez skladování, zimní lze skladovat a konzumovat se zpožděním. Některé zimní tykve známe z dekorativního použití. Okrasné tykve sklízíme v době, kdy povrch je vyzrálý a tvrdý a poté tykve ještě asi týden necháme na slunci.

35:05

Paní Lenka Kotková připravuje vepřovou panenku s kumkváty na výstavě Hobby podzim v Českých Budějovicích v rámci soutěže Ovocné potěšení. Kumkváty jsou ovoce podobné mandarinkám.

Ingredience :

400 g vepřové panenky, 200 g kumkvátů, 2 pórky, sůl, pepř, olej, přepuštěné máslo.

Postup přípravy :

Panenku podélně rozřízneme, osolíme a opepříme vnitřek. Vrchní část pórku rozvineme do tvaru listu a na 3 minuty povaříme, poté ochladíme ve studené vodě. Listy pórku vložíme do otvoru v panence a na něj naskládáme kumkváty ( které neoloupeme ). Panenku opět uzavřeme a pomocí jehel, nebo provázku spojíme. Na plech dáme olej a máslo, panenku zprudka opečeme a poté dáme péct na 20 minut do trouby při 180 st. C. Nakonec posypeme nasekaným pórkem.

38:33

O výsadbě a druzích růží na podzim hovoří ing. Vladimír Blecha. Popis postupu najdete ZDE :

http://www.telereceptar.cz/podzimni-vysadba-a-zazimovani-ru-s1768CZ 

42:53

NOVÁ soutěž www.b17.cz .

43:46

Jak přezimovat begónie radí ing. Daniela Dušková.

47:40

Rekapitulace rad.

48:13

Pozvánka na výstavy.

48:46

Závěr pořadu

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz