ŠTĚDROVEČERNÍ STŮL U HOUBAŘŮ

1910.jpg


...aneb vánoce nanečisto...

Rád bych se podělil o naše kulinářské tradice na vánoce, ale z prozaických důvodů zaznamenám jen generální zkoušku neb technicky a časově by při svátečním večeru bylo příliš náročné vše dobře zvládnout. Tak se pokusím popsat co nesmí chybět v tu slavnostní chvíli u nás na stole.

Jsme s chotí společně celý život bytostně spjati s přírodou a při slavnostních příležitostech rádi nabízíme vše, co jsme vypěstovali a našli.. Nechybí samozřejmě i čerstvé houby, jejichž výskyt se každoročně mění v závislosti na počasí, hlavně na předchozích mrazech a výšce sněhové pokrývky. Někdy je druhů na třicet, ve špatných letech pět, šest. Letos to vypadá na druhou variantu...Hlíva ústřičná, pařezník pozdní, ucho Jidášovo, štavnatka pomrazka, šťavnatka modřínová a vánoční houba penízovka sametonohá.

A co jídla?.. Kuba, dva druhy houbance, jak nazývala moje maminka hubník, obalené houby z mražáku, pikantní plněné kačenky české, které by se vyjímaly i na císařských stolech, houby v aspiku, houbová polévka a také tradiční kyselo. To umívala moje maminka skvěle a choť ji neméně úspěšně následuje...

K tomu produkty ze zahrady jako jablka, rajčata, švestky, křížaly, mochyně, sklenka moštu i calvadosu. Jmelí vlastnoručně sklizené ne na listnáčích, ale z borovic, barborky...Ty jako by věděly, že budou letos fotografované dříve, tož si pospíšily a už některé kvetou.

Slíbil jsem také nějaký recept z hub, typický pro vánoční čas, staročeský kuba je jasným favoritem. Magdaléna Dobromila Rettigová by to jistě popsala obšírněji, já to naopak maximálně zestručním...Vezměte 400 gramů čerstvých nebo 50 gramů sušených hub, nejlépe černý stroček trubkovitý, púl kila krupek, 2-3 cibule, dvě lžíce sádla 2-3 stroužky česneku, trochu soli.. Uvařte krupky s rozdrceným česnekem a solí doměkka. Houby uvařte zvlášť. Do vymaštěného pekáče klademe postupně vrstvy krupek a hub. Poslední vrstvou budou krupky. Pokropíme trochou sádla a 25 minut pečeme.Dobrou chuť...

A teď už dnešní fotogalerie...Postupně za sebou sváteční stůl, talíř s čerstvými houbami, kuba, houbový bramborový salát, kačenky české plněné pikantní masovou směsí, houby v aspiku, tradiční podkrkonošské kyselo. Pak už jen přání k vánocům a zase někdy...

1910.jpg Štědrovečerní houbařova tabule

1911.jpg Talíř s čerstvými vánočními houbami

1916.jpg Kuba

1912.jpg Vánoční houbovo - bramborový salát

1913.jpg Kačenky české plněné pikantní masovou směsí

1914.jpg Houby v aspiku

1915.jpg Tradiční podkrkonošské kyselo

1917.jpg

Článek byl se souhlasem autora převzat se serveru Aktualne.cz.

Foto autor textu.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz