ZELENÉ BYLINKY PRO ZDRAVÍ CELÉ RODINY
Je známo, že zeleninové druhy pěstované na nať, a všechny kuchyňské bylinky jsou v čerstvém stavu daleko účinnější a chutnější, než sušené. Navíc dokáží příznivě ovlivňovat funkci žaludku a ledvin, podporují chuť k jídlu a některé příznivě upravují krevní tlak. V zimě je to s přísunem čerstvých natí a listů komplikovanější, ale rozhodně ne neřešitelné. Mnoho oblíbených druhů totiž můžeme sklízet i v bytových podmínkách.
K dispozici můžeme mít čerstvé lístky petržele, pažitky, kopru, bazalky, majoránky, rozmarýnu a pažitky. Jednoletě pěstované bylinky je nejlepší zakoupit v supermarketu, mnohé trvalky a dvouletky si můžeme velmi jednoduchým způsobem napěstovat sami.
Začneme letničkami…
Tyto druhy se daleko lépe do sklizňové velikosti vypěstují v podmínkách skleníku než při domácím výsevu, s výjimkou řeřichy nikdy nedocílíme tak kvalitních rostlin. Při výběru bylinek v květináčích buďte opatrní. Vybírejte jen ty, které jsou čerstvé, sytě zelené a nepřerostlé. Rostliny, které dlouho stojí v obchodě, trpí nevhodnými podmínkami, zejména pak nedostatkem světla a jejich kvalita jde rychle dolů. Vyhněte se také rostlinám, které vykazují známky hniloby. Bylinky umístěte doma co nejvíce ke světlu, v případě potřeby je zalijte. Pozor na přelití. Sklizeň provádíme nejlépe nůžkami v několika vlnách. Po zpracování všech zelených částí nemá smysl rostlinu déle přechovávat. Místo ní raději kupte čerstvou. Z jednoletých druhů se s úspěchem a velmi snadno dá vypěstovat řeřicha a to nejlépe na misce s vatou nebo buničinou, na kterou semínka velmi nahusto nasejeme.
Trochu jinak je to v případě trvalek. Některé druhy se dají také koupit v květináči, nejčastěji je to pažitka a rozmarýn. Poté, co si je přeneseme domů, vyklepneme rostlinu z květináče a zkontrolujeme stav kořenů. Pokud jsou již velmi prorostlé a hustě nahloučené na dně květináče, musíme rostlinu přesadit do větší pěstební nádoby. V případě pažitky, můžeme trs i nožem rozdělit na dvě poloviny Zelenou část také sklízíme šetrněji, než v případě letniček. Jiné vytrvalé druhy si můžeme pro získání zelené natě sami narychlit:
Naťová petržel (Petroselinum crispum)
Patří mezi nejlepší a nejzdravější přísady do polévek a pomazánek. Čerstvá nať obsahuje mnoho vitamínů, především pak vitamin C. Před začátkem zimy je možné část rostlin vyrýt ze země a nasázet do květináčů nebo petrželáků. Nádoby je nutné umístit u okna, kde je dostatek světla a podle potřeby zalévat, aby zem nevyschla. Pak můžeme čerstvou nať sklízet celou zimu. Kromě oblíbených odrůd petrželky se zkadeřeným listem si v posledních letech stále větší oblibu získává naťová petržel hladkolistá, která je velmi jemná a aromatická.
Cibule
Cibulovou nať snadno získáme, zasazením cibule do květináče se zeminou. Použít můžeme běžnou zem a cibuli umístíme do květináče tak, aby její horní třetina koukala nad povrch substrátu. V závislosti na teplotě se nať začne zelenat.
Kořenové zeleniny
Celerové listy a nať z kořenové petržele získáme také snadno. Na misku s vodou umístíme skrojky vrcholové části bulvy nebo kořene. Vodu nesmíme nechat v misce vyschnout.
TYP:
I jednoleté bylinky můžeme pěstovat poměrně delší domu, máme-li zimní zahradu. Pro společné pěstování více druhů můžeme použít i bylinkový hrnec, tzv. byliňák.