SÍLA JARNÍCH BYLINEK
Mnozí z nás se na počátku jara necítí fyzicky ani psychicky zrovna nejlépe. Dlouhá zima nám dala zabrat a všichni se nedočkavě těšíme až poslední zbytky sněhu vystřídá nově rašící zelená travička a první jarní květy.
Jaro přinášející nový život a energii je nejvhodnějším obdobím pro očistu našeho organizmu, doporučuje se zařadit očistné kůry a půsty. Pokud se však na tyto radikálnější metody necítíte, můžete využít jen to co jarní příroda nabízí - mladé lístky, výhonky jsou nabyté vitamíny a zdraví prospěšnými látkami. Čerstvě rašící bylinky jsou navíc jemné a křehké a skvěle chutnají. Využít se dají nejen do salátů, výborně dochutí i chléb s máslem či čerstvým sýrem. Mnohé se dají rozmixovat a spolu s ovocnými šťávami, či kefírem je můžeme denně pít jako ozdravující jarní nápoj. Bylinky se ale uplatní i v teplé kuchyni, lze je upravit stejně jako špenát, přidat do polévek, či nádivek, fantazii se meze nekladou. Kromě využití planých bylinek, nezapomínejte na to, že brzy z jara raší i loňská petrželka a pažitka.Využijte je také, překvapí vás svou výraznou chutí.
Jednou ze základních jarních bylinek je pampeliška obecná ( Taraxacum officinale )
Rostliny jsou plné vitamínu A, B, C, D, betakarotenu a minerálních látek (křemík, draslík, vápník, železo). Zajímavým faktem je, že železa obsahuje list pampelišky dvakrát víc než špenát. V mladých listech je obsaženo značné množství vitaminu C a kyseliny křemičité. Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů. Listy jsou mírně nahořklé a chutí by se daly přirovnat k čekance. Listy pampelišky jsou výborné i pro detoxikační kúru - po dobu 14 dnů jezte každý den pár čerstvě natrhaných lístků pampelišky. Nejenže očistíte a nastartujete své tělo, ale zásobíte se i potřebnými vitaminy, dosáhnete pročištění trávicího ústrojí, ledvin, jater, a měl by se zlepšit i stav vaší pleti.
Pampeliškový salát I.
Uvařené brambory smícháme se spařenými listy pampelišky, přidáme najemno nakrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájené uvařené vejce. Dochutíme solí, pepřem a kapkou jablečného octa. Nakonec můžete posypat nastrouhaným balkánským sýrem nebo eidamem.
Pampeliškový salát II.
Potřebujeme hrst pampeliškových listů, 1 tenčí pórek, 1 rajče, 1 stroužek česneku, 3 lžíce naklíčené sóji, 3 lžíce jablečného octa, 1 lžíce kremžské hořčice, 4 lžíce olivového oleje, 200 g sýra (tofu nebo ovčího), 3 lístky libečku. Všechny ingredience smícháme salát necháme 30 minut uležet v ledničce.
Jarní elixír
Mladé lístky pampelišky rozmixujte spolu s jablkem, větším pomerančem, přidejte šťávu půlky citronu, med nebo hroznový cukr. Doplňte kelímkem bílého kefíru. Nápoj působí detoxikačně a proti únavě.
Druhou bylinkou, která by neměla uniknout vaší pozornosti je ptačinec žabinec ( Stellaria media )
Ačkoliv jej vnímáme spíše jen jako úporný plevel, může být i zdravou lahůdkou. Je téměř nečekané, jak jeho malé lístky dobře chutnají. Konzumovat jej lze v podstatě celoročně, ale nejchutnější je právě na jaře, do doby než začne kvést a tvořit semena, starší rostliny nejsou tak křehké a jejich chuť se může změnit v lehce nahořklou. Lodyhy rostliny mají vysoký obsah vitamínu C a E, tříslovin, hořčin a saponinů. Dále zde najdeme karoten, minerální soli s obsahem draslíku a hořčíku.
Ptačinec můžeme připravit jako salát, nebo jej použít jako přísadu do jiného salátu z libovolné zeleniny či těstovin. Jemně nasekaný jej lze použít stejně jako řeřichu , nebo místo petrželky do polévky.
Rychlý ptačincový salát
Ptačinec omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Připravíme zálivku z octa, soli, cukru a oleje a nalijeme na salát.
Jarní salátová mísa
Rozebereme hlávkový salát a natrháme na malé kousky, přidáme posekanou ptačincovou nať, kolečka rajčete a uvařeného vejce. Podáváme spole s lehkým dresinkem, bílým jogurtem nebo strouhaným sýrem.
Ptačincová pomazánka
Lučinu nebo žervé smícháme es 3 lžícemi másla, přidáme nasekanou cibulku, a trochu červené papriky, ochutíme solí a nakonec vmícháme nasekanou nať ptačince.
Oproti ptačinci, je kopřiva ( Urtica ) svými léčivými vlastnostmi velmi dobře známá
Vzhledem k tomu, že je celé tělo rostliny pokryto žahavými trichomy, není kopřiva vhodná pro přímou konzumaci. Před úpravou se listy spařují horkou vodou. Žahavost chlupů kopřivy způsobují zřejmě aminy acetylcholin, histamin a serotonin. Listy obsahují množství chlorofylu (až 1%), minerálních látek, karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, již výše uvedené aminy acetylcholin (asi 1%), histamin (asi 0,5%) a serotonin (asi 0,02%), sacharidy, vitamín B2 a zejména v mladých listech vitamín C, aminokyseliny, glukoniny, třísloviny, fytoncidy, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou (B6), křemičitou a další látky.
Kopřivový špenát
Kopřivové listy spaříme vařící vodou a rychle ochladíme studenou. Tím máme připravený základ špenátu a dále postupujeme stejně, jako s pravými špenátovými listy. Zvolit můžete i variantu: špenát:kopřiva, 1:1.
Na pánvi zpěníme na kapce oleje nadrobno nasekanou cibulku, pak přidáme zelené listy a prolisované 1-3 stroužky česneku, mírně podusíme. Před dokončením přidáme jedno vajíčko promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Sedmikráska chudobka ( Bellis perennis )
Patří také mezi cenné jarní suroviny, obsahuje vitamín C, minerální látky, organické kyseliny, flavonoidy, inulin a další účinné látky. V kuchyni používáme mladé lístky a květy, které na sebe na jaře nedají dlouho čekat.
Sedmikráskové saláty
listy, květy sedmikrásky jsou výborné na salát nebo do salátové směsi. Jemně nasekané je můžeme přidat do bramborového salátu, kuskusu či míchaných vajíček.
Sedmikrásková omeleta
Připravíme obvyklým způsobem omeletové těsto, nalijeme na pánev a posypeme strouhaným sýrem. Těsně před ztuhnutím posypeme nasekanými lístky sedmikrásky. Neobracíme, přehneme napůl a podáváme.
Popenec břečťanovitý ( Glechoma hederacea ) také stojí za pozornost
Jako všechny jarní rostliny obsahuje vitamíny (A,C), minerální a biologicky aktivní látky. Lístky popence jsou drsné, proto je třeba ho velmi jemně posekat, zejména neprojde-li tepelnou úpravou. Hodí se do všech salátů a vaječných pokrmů.
Na závěr několik důležitých rad pro sběr jarních lístků. Vždy vybírejte jen čisté lokality, nejlépe na vlastní zahradě nebo v přírodě. Vyhněte se místům podél cest, chodníků a silnic, před použitím bylinky dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Lístky sbírejte pokud možno krátce před vlastní konzumací, dlouhé skladování se nedoporučuje. Sbírejte jenom to, co doopravdy znáte.
Foto autorka textu www.praha-fotografka.cz
Kopřiva mladá
|
Ptačinec - žabinec
|
Sedmikráska
|