Receptář prima nápadů, 27. díl 2013 na TV Prima Family 7. 7. 2013 od 12,40 hodin
Obsah 27. dílu Receptáře prima nápadů : 3 letní dobroty podle pana Stupky - jak se žije ve mlýně - dekorativní kameny v zahradě - živé ploty - vítěz soutěže Kdo z vás to má - chováme ryby v rybníce - jak na plevele - kuchařská soutěž o koření pana Stupky
Video 27. dílu Receptáře prima nápadů si přehrajte ZDE :
00:20
Začátek pořadu
01:17
Kulinář pan Petr Stupka přišel do letní kuchyně pana dr. Podlahy a dnes předvede divákům Receptáře prima nápadů tři originální letní recepty. Prvním z receptů je návod na „Francouzský salát“. Pan Stupka se naučil přípravu tohoto jídla v Bretani, záleží prý hodně na správné výrobě dresinku.
Universální dresink na salát - nebo francouzský speciální dresink.
Jedna větší cibule nebo dvě šalotky, 100ml olivového oleje, sůl - vše zvolna a důkladně několik minut šlehat v míse metličkou.
Poté pomlít trochu pepře a přidat vinný ocet cca 50 ml.
Následně lze zjemnit medem, přidat hořčici, kysanou smetanu a podobně
Česká varianta
Ušlehanou cibuli s olejem a solí ochuťte svařeným octem a cukrem v poměru 1:1.
Do rendlíku dejte 500ml octa ( tradiční český lihový ) a 500g cukru krupice, přidejte lžíci soli a vše nechte převařit. Silná sladkokyselá zálivka snadno ochutí libovolný salát nebo jen kousky čerstvé zeleniny a s několika kapkami oleje tak máte salát během chvilky. Zálivku můžete připravit do zásoby neboť se nekazí.
05:34
Mlýn Podhora v Pošumaví patří k nejstarším v kraji. Majitel pan Kůs provází pana Podlahu a vypráví o historii stavby, její rekonstrukci a současnému užití pro rekreační pobyty.
06:43
Kámen v zahradě má kromě stavební také dekorativní funkci. Může mít podobu správně umístěných šlapáků v trávníku, na sucho zděných zídek, schodových stupňů, dlážděných podlah, nebo samostatných kamenných solitérů.
www.kam-on.cz
11:32
Vyhlášení vítězů soutěže www.marimex.cz
Vyhlášení vítězů soutěže www.energetickyporadce.cz
12:15
Živé ploty jsou zajímavou formou odstínění naší zahrady, její ohraničení a vytvoření pocitu soukromí. Stavba živých plotů má svá pravidla. Začínáme výběrem vhodných dřevin. V dnešní epizodě používáme k vytvoření živého plotu tůj. Vzrostlé sazenice vysazujeme do připravené rýhy v zemi, do které nasypeme zahradní substrát určený pro tyto druhy dřevin. Pod každou sazenici dáme 2 tablety hnojiva. Zem kolem kořenového balu ušlápneme. Rozestupy stomků by měly být zvoleny tak, aby spodní části se mírně dotýkaly. Pro případ, že nechceme pečovat o půdu pod stromky, položíme na ornici černou textilii, kterou zasypeme kůrou. Zaléváme hadicovým systémem umístěným pod textilií.
15:40
Dalším tipem pana Stupky je návod na přípravu grilovaného špíze.
Na 500 - 600 g masa dejte jedno vejce a lžíci bramborového škrobu. Dále přidejte koření a sůl podle chuti. Například papriku, mletý koriandr a zázvor, provensálské bylinky a vše důkladně promíchejte. Do marinády vmíchejte kousky kuřecího masa a nechte popřípadě v chladu odležet. Poté napichujte střídavě se slaninou a cibulí na jehlice. Aby se vám maso neotáčelo během pečení na špejli, nabodněte ho vždy na dvakrát.
Špízy pečte zpočátku zprudka ze všech stran a posléze je nechte zvolna dopéct zabalené v alobalu, mimo prudké teplo.
19:52
NOVÁ soutěž www.centropol.cz
21:06
Nad dopisy diváků a vyhlášení vítěze červnové soutěže Kdo z vás to má.
24:20
Vítěz červnové ceny Kdo z vás to má pan Milan Fresar potřeboval vyřešit nedostatek místa ve své dílně a zároveň zde umístit vhodně přívěsný vozík za automobil. Problém vyřešil pomocí navijáku, kterým zafixoval vozík ve svislé poloze u zdi. Za svůj nápad získal cenu v soutěži, elektrický zastřihovač trávy.
28:39
Rybník pod mlýnem Podhora slouží také k chovu ryby. Jeho hloubka a umístění v nadmořské výšce z něj dělá ideální místo pro chov kaprů, ale obsahuje také několik sumců tolstolobiků, amurů a štik. Chovem ryb v tak malém rybníku ale nelze zbohatnout, zejména, je-li nutné ryby ještě dokrmovat.
32:28
Některé plevele na jaře velmi rychle rostou, například kopřivy, pampelišky, pýr, sedmikrásky, rozrazil, žabinec, nebo svlačec. Na skalce likvidujeme plevel totálním herbicidem v gelové podobě. Herbicid můžete zakoupit ZDE :
http://www.a.shop-telereceptar.cz/roundup-gel-z433CZ
36:36
NOVÁ soutěž www.kam-on.cz
37:24
Další letní recept pana Stupky, tentokrát tradiční lečo, nebo české ratatouile
Připravte si stejné množství paprik, rajčat a cukety a o trochu méně cibule. Na jednu porci 100 + 100 + 100 zeleniny a 50g cibule, dále 50g drcených rajčat či protlaku, 3 lžíce (40ml) oleje a 2 vejce popřípadě řapíkatý celer, bylinky a natě podle možností.
Na pánvi nejprve osmahněte v rozpáleném oleji cibuli, poté přidejte papriky, po chvíli pak cuketu a pokrájený řapík celeru. Vše pečte svižně a krátce. Teprve potom přidejte rajčatový protlak či pasírovaná rajčata, byliny a sůl. Když se vše zadusí pusťte do směsi vejce a pak jen velmi zvolna asi 6 nebo 7 minut nechte dopékat pod poklicí.
Při podávání zdobte sekanou natí a přivoňte čerstvě pomletým pepřem.
41:40
Pozvánka na výstavy
http://www.telereceptar.cz/kalendar-vystav-a-akci-s2514CZ
43:40
Pan Stupka vyhlásil novou soutěž o jeho sadu koření. Z jakýchkoliv receptů, které diváci zašlou na obvyklou adresu receptar@friendly-production.cz pan Stupka vybere 7 nejlepších a vybraným vítězům zašle svoji sadu koření.