Nakládání a sterilace jedlých hub
V 31. díle pořadu Receptáře prima nápadů nám předvedl mykolog pan Karel Thér jak nakládat jedlé houby. Protože hlavní houbová sezóna je v plném proudu a ještě několik týdnů jistě potrvá, umístili jsme tuto samostatnou epizodu Receptáře také sem.
Pro nakládání připravíte jednoduchý a chutný lák:
1,75 l vody
0,5 l octa
6 lžic cukru
10 kuliček noveho kořeni
10 kuliček černeho pepře
10 ks hřebičku
2 kusy bobkoveho listu
0,5 kávové lžičky fenyklu
Povařené houby se plní do sklenic. Při plnění nezapomeňte, že houby mohou být maximálně 1,5 centimetru pod okrajem sklenice. Pokud byste sklenice naplnili až po okraj, víčko po sterilování nemusí držet. A ještě rada na závěr. Rozhodně nic nezkazíte, když k houbám přidáte před sterilováním kousky
čerstvé červené papriky a plátky cibule. Sterilovat stačí 20 minut při teplotě 95°C.