ZPRACOVÁNÍ LETNÍHO OVOCE

Daniela Dušková 22.07.2013 | 08:34 Ovocné

3896.jpg Léto, čas sluníčka, dovolených, vody a odpočinku… kromě toho s sebou přináší léto i hojnost čerstvého domácího ovoce. Právě natrhaným třešním, nebo meruňkám se nevyrovná žádný exotický plod.

     Kvůli velkým přepravním vzdálenostem se ovoce musí trhat nedozrálé, v pevném stavu, tak aby vydrželo transport, skladování a celou dlouhou cestu až ke koncovému zákazníkovi. Ochrannými chemickými přípravky se na plantážích rozhodně nešetří. Dokonce se doporučuje takové ovoce, jako jsou banány a pomeranče kupovat raději v BIO kvalitě, která zaručuje pěstování bez použití pesticidů a nadměrných dávek průmyslových hnojiv. V létě je ale ovoce dost z domácích zdrojů a měli bychom si ho užít co jen to půjde. Kromě tradičního zahradního ovoce, jako jsou třešně, jahody, meruňky, broskve, angrešt a rybíz si přijdou na své i ti, kteří si rádi zdravou pochoutku nasbírají sami v přírodě. Lesní jahody, borůvky a maliny jsou opravdovou delikatesou.

V létě, kdy je sladkých plodů v té nejvyšší kvalitě dostatek se doporučuje alespoň týdenní ovocný půst, kdy nekonzumujeme nic jiného než ovoce, a to v množství, které je nám milé. Krásně si pročistíme tělo a navíc můžeme shodit i nějaký ten přebytečný kilogram.

Dostatek ovoce je sice velmi příjemný, ale bohužel je časově omezen pouze na období léta. A samozřejmě nutně dojde i k opačné situaci, že je najednou ovoce tolik, že nevíme co s ním. Celá úroda se samozřejmě sníst nedá a tak přichází na řadu nejrůznější způsoby uchování ovoce tak, abychom je měly po ruce po celý rok. Možná se dvakrát nehrnete do zavařování a děsí vás představa stovek kompotů ve spíži, které stejně nikdo nejí. Zkusme to letos udělat trochu jinak, vyzkoušet jiné postupy tak, aby byl výsledný produkt nejen chutný ale aby si zároveň zachoval maximum vitamínů a zdraví prospěšných látek .

Na ovoci si kromě lahodné chuti ceníme právě jeho pozitivní přínos pro naše zdraví. Přesné složení se samozřejmě liší druh od druhu, ale souhrnně vzato, ovoce obsahuje velké množství vody, fruktózy, vlákniny, vitamínů a to zejména vitamínu C a B, minerálních látek jako je železo, fosfor, vápník, draslík a kyselin. Ovoce má na lidské tělo blahodárné účinky, čistí, zavodňuje, dodává energii, má silné antioxidační a omlazující působení.

Cílem zpracování ovoce by mělo být i zachování jeho nutričních hodnot, vyhneme se proto dlouhému vaření a použití vyšších dávek konzervantů. Mezi nejšetrnější způsoby zpracování ovoce patří sušení a mražení. Vzhledem k tomu, že přeci jen ne vždy je léto slunné s teplotami nad 30°C, nespoléháme na přirozené sušení venku. V zemích s teplejším klimatem je tento způsob běžný a často se takto suší fíky, datle, meruňky a švestky. Za vlhčího a chladnějšího počasí hrozí, že ovoce napadne plíseň a veškerá snaha a přínos pro zdraví by byl ten tam. Pokud máte sušené ovoce rádi, bude nezbytné pořídit si sušičku, vyplatí se větší model s dobře regulovatelnou teplotou.

Ovoce k sušení

musí být co možná nejvíce vyzrálé, aby v něm byl velký podíl obsažených cukrů a méně vody. Takové ovoce bude po usušení velmi chutné. Vybíráme takové druhy ovoce, které sami o sobě nejsou příliš šťavnaté, před sušením je musíme připravit. Meruňky se rozpůlíme nebo nakrájíme na kousky. Třešně, višně a švestky vypeckujeme. Abychom v ovoci zachovali jeho vitamíny, mělo by sušení probíhat při 3899.jpg teplotách do 42°C. Tuto regulaci nám umožní pouze sušičky s nastavitelnou teplotou. Sušení při takto relativně nízké teplotě bude sice probíhat déle, ale získáme opravdu ten nejkvalitnější produkt. Usušené ovoce by nemělo být tvrdé, stále by si mělo zachovávat měkkost a pružnost. Po usušení jej skladujeme na suchém místě, nejlépe ve skleněných nádobách se šroubovacím uzávěrem. Správně usušené a skladované vydrží po celou zimu a jeho lahodné chuti se proslazené a sířené ovoce, které koupíme v obchodě, nikdy nemůže vyrovnat.

Mrazení

je dalším způsobem zpracování ovoce, které zachová v ovoci maximum zdraví prospěšných látek. Stejně jako u sušení platí, že ovoce by mělo být plně vyzrálé a kvalitní. Tento způsob je ideální pro bobuloviny a drobné ovoce. Mrazíme tedy 3901.jpg zejména borůvky, jahody, rybíz, maliny, apod. Před zamrazením jej dobře umyjeme a usušíme. Poté nasypeme na tácky na kterých je umístíme do mrazáku. Po té co ovoce zmrzne jej sesypeme po menším množství do plastových sáčků nebo krabiček. Potlučené, poškozené nebo mokré ovoce nikdy nemrazíme.


Konzervace bez cukru a bez chemie

Tento způsob konzervace je ideální pro letní jablka a všechny druhy slivoní. Pěkné zdravé ovoce zbavíme pecek či jader, poté po menších množstvích vložíme do hrnce a na malém plamenu uvedeme do varu. Ponecháme cca 15 min a poté plníme do zcela čistých sklenic. Sklenice zavíčkujeme a postavíme obráceně. Po vychladnutí zkontrolujeme těsnost víček a umístíme do spíže.

Jednoduchý sirup z rybízu, malin či ostružin

3 kg ovoce povaříme v 3/4 l vody, rozmačkáme a přecedíme, v horkém rozpustit 1 kg cukru. Čistou šťávou plníme láhve a sterilujeme při 85 stupních po dobu patnácti minut.

Foto autorka textu                www.praha-fotografka.cz

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz