Pojďte se mnou zavařovat 1 - sezóna rajčat, paprik a okurek v plném proudu
Taky se zamýšlíte poslední dobou, co udělat s letošní bohatou úrodou rajčat, paprik, okurek? Nebo patříte k těm, kteří je dostávají od zahrádkářů a říkáte si, co s nimi budu dělat, vždyť už jich mám tolik.
Tak pojďme společně zavařovat. Co byste řekli OKURKÁM nebo HOUBÁM v pikantním nálevu od "ZAHRÁDKÁŘSKÉ BABIČKY" nebo LEČU, které v zimě přijde k večeři vhod?
Co budeme potřebovat na okurky:
(Recept jsem dostala od "zahrádkářské babičky" - to je moje sousedka, a ač jí a jejímu manželovi je dohromady 151 let, tak stále jsou denně na zahrádce a ona zavařuje např. 80lahví okurek, zamrazuje 300 knedlíků s jahodami, dělá 50 lahví různých džemů apod. a poděluje tím celou svoji rodinu. Tak jsem se nechala inspirovat jejími recepty a tady je okurkový - dělám ho už léta - zkuste ho, je fakt výborný)
Okurky
Křen nebo pálivé papričky (kozí rohy apod.)
Kopr
Malé cibulky, mrkev, květák, brokolice...
Ocet
Sůl
Cukr
Celý pepř
Nové koření
Bobkový list
Hřebíček
Sacharin
Hořčičné semínko
Nálevu si připravíme podle odhadu, kolik sklenic okurek budeme mít. Můžeme postupovat takto: nakládáme-li např. 0,7dl sklenice (tzv.velké) a počítáme, že jich budeme mít 8-9ks (zhruba tolik se vejde do zavařovacího hrnce, tak na 0,7dl sklenici počítáme cca 0,3-,4dl nálevu, podle toho jak ji máme hodně naplněnou okurkami a další zeleninou. Čím více je naplněná, tím méně spotřebujeme nálevu. Odhad pro 8 sklenic je cca 2,5-3,5litru nálevu. A jestli uvažujete, že budete nakládat třeba ještě jednou, nebo houby apod., tak si můžete nálevu udělat více. Nálev v lednici vydrží několik týdnů.
Příprava nálevu:
4l vody
1l octa
16dkg soli
30dkg cukru
1 lžíce hořčičného semínka
5 hřebíčků
1/2 lžíce celého pepře
2 lžíce nového koření
4 bobkové listy
20-25 tablet sacharinu
Nálev povaříme 5-8 min.
Sklenice naplníme zeleninou, vždy dávám několik malých cibulek a 2-3 kolečka nebo čili papričky nebo kozího rohu, pokud ho nedáte celý.
Sklenice zaliju nálevem, uzavřu a zavařuji 20 minut při 80°C.
A teď, když jsem dopsala o okurkách a vložila foto, tak jsem zjistila, že recept a foto na lečo se mi sem už nevejde, tak ho najdete v příštím článku.
A jestli máte chuť zavařovat a ještě třeba si udělat marmeládu, kompot nebo šťávu z rynglí, mirabelek apod. tak se podívejte na web SAMÉ ŽENSKÉ ZÁLEŽITOSTI - www.rucnipracehk.blog.cz
Tak přeji příjemné chvíle strávené při zavařování a radost z dobrého výsledku.