Receptář prima nápadů, 48. díl 2013 na TV Prima 1. 12. 2013 od 11,55 hodin

4955.jpg  Obsah 48. dílu pořadu Receptář prima nápadů  tisíckrát sladší než cukr a vhodná pro diabetiky -  infrasauny - použijte služeb architekta - vánoční perník - jaké rybičky do prvního akvária - recept ze soutěže Luskování - vyhodnocení soutěží - přemístění cirkulárky snadno - pomáháme kloubům - tašky na dárky od Mikuláše



Video 48. dílu pořadu Receptář prima nápadů si můžete prohlédnout ZDE :

http://play.iprima.cz/receptar-prima-napadu/receptar-prima-napadu-2013-48


00:20

Začátek pořadu

01:56

4956.jpg 4957.jpg

Tisíckrát sladší než cukr a neškodí diabetikům. To je Lippia dulcis, česky lipie, nebo aztécký cukr. Je 3 x sladší, než stevie. Doma ji lze celoročně pěstovat snadno jako pokojovou rostlinu. Substrát je třeba udržovat stále vlhký ne přemokřený. Rostlině dopřejeme teploty ne pod 10 st. Celsia. Osušíme natrhané lístky z až metrových převisů a drogu použijeme do nápojů

05:00

Rychlé rady

-zazimování nářadí,

-spadané listí kompostujeme, odstraníme z okapů

06:05

4958.jpg 4959.jpg

Infrasauny na rozdíl od finských saun pracují s nižšími teplotami (60 stupnů Celsia ). Jsou proto vhodné jako relaxace pro vrcholové sportovce i u některých případů kontraindikací v případě saun finských. Infrasauna doma = lékař v domě. Za 40-45 minut saunování spálíte až 600 kcal. Použití je omezené u gravidity a horečnatých onemocnění.

10:07

4960.jpg 4961.jpg 4962.jpg

Ing. arch. Jan Rampich ze Strakonic říká, že v současné době jen asi 5 % rodinných domků je stavěno s projekty od architekt. Přitom architekt může stavebníkovi ušetřit až statisíce korun. Architekt projektant pracuje na zákázce v sedmi postupných krocích:

1. Příprava zakázky, základní analýza je zdarma.

2. Vypracovaná studie znamená, že stavební úřad akceptuje záměr a je možné začít s projektem.

3. Územní rozhodnutí,

4. Projekt pro stavební povolení obsahuje 20 – 25 razítek.

5. Realizační projekt včetně výkazu výměr.

6. Stavební dozor

7. Kolaudační řízení a odstraněním kolaudačních vad a nedodělků.

15:45

Vyhlášení vítěze soutěže www.kovarson.scz

Vyhlášení vítězů soutěže www.alza.cz

17:19

4963.jpg 4965.jpg 4967.jpg

Paní Libuše Hlavatá se naučila vyrábět perníkové pečivo od paní Jindřišky Dvořákové.

Jednodušší recept a příprava :


Ingredience na přípravu těsta :

hladká mouka, moučkový cukr, kakao, perníkové koření, jedlá soda, vejce, med, ztužený tuk.

Těsto vyrobíme a necháme odležet do druhého dne ( odležet může i týden ), druhý den těsto vyválíme do plátu, vykrájíme tvary, upečeme a necháme 2 dny odpočinout.

Poté ozdobíme polevou vytvořenou z vaječného bílku, moučkového cukru ( na jeden bílek, 20 dkg moučkového cukru ) a pár kapek citronové šťávy, aby směs zbělala.

Polevu lze kombinovat ( různou hustotou ) a také potravinářskými barvami přibarvovat.

Staročeské pařené perníčky (složitější příprava)

Do rendlíku odvážíme 160 g vody, 250 g cukru krystal a 120 g medu. Vaříme asi 7 minut, potom odstavíme z plotny a do horkého nasypeme 250 g chlebové a 250 g hladké pšeničné mouky Není-li chlebová mouka, použijeme pouze hladkou. Řádně prohněteme, až vznikne tužší hladká hmota. Přikryjeme, aby těsto příliš neoschlo. Druhý den hmotu nahřejeme (buď opatrně v rendlíku, nebo v mikrovlnné troubě) – hmota nahřáním povolí a bude se lépe zpracovávat. Na pomoučněný vál hmotu vyklopíme a zapracujeme 2 žloutky, 120 g tuku, 10 g sody a perníkové koření. Zpočátku to bude vypadat, že se jednotlivé ingredience nikdy nemohou spojit, všechno se lepí, žloutky protékají skrz prsty a matlají se s tukem, ale je zapotřebí vydržet. Po řádném propracování je těsto vláčné, nelepí se a perníčky jsou velmi dobré.

Perníčky (jednoduchá příprava)

1 kg hladké mouky, 400 g moučkového cukru, 150 g medu, 80 g másla, 6 vajec, 2.5 lžičky koření, 2.5 lžičky sody.

Na potření ještě horkých perníčků si připravíme směs: lžičku kakaa rozmícháme v trošce horké vody a rozšleháme s celým vejcem. Dosáhneme tím krásně tmavý a lesklý povrch.

Bílková poleva

10 ml bílku (odměříme v odlivce na léky), 32-35 g prosátého moučkového cukru (4 vrchovaté čajové lžičky), ½ lžičky škrobu (Solamyl). Směs šleháme elektrickým šlehačem v malém kávovém hrnečku, uložíme do 2-3 pytlíčků a gumičkou stáhneme. Poleva teplem řídne, proto jedním zdobíme, další necháme v ledničce.

20:18

4968.jpg 4969.jpg 4970.jpg

Jaké rybičky pro nové akvárium. Karel Krček doporučuje živorodky. Například živorodku duhovou, paví očko, živorodku endlerovu a další ( viz. seznam ZDE http://www.akvarko.cz/atlasryb.php? ) Dále budeme potřebovat filtry, topení, osvětlení, rostliny, písek a ozdobné kameny, případně vodní šneky. Teplota vody by měla dosahovat 25 st C. použijeme úsporné výbojky, které vytvářejí teple bílé světlo. Začátečníci udělají nejlépe, když se obrátí na místní akvarijní kluby. Nejstarší český klub Akvárium byl založen již v roce 1899, schází se v restauraci Na kovárně v Holešovicích každý poslední čtvrtek v měsíci.

http://www.akvarista.cz/web/kluby/  

23:46

NOVÁ soutěž www.bonaspraymo.cz

24:30

Annonce obsahu nového čísla časopisu Recepty prima nápadů.

25:37

4971.jpg 4972.jpg 4973.jpg
4974.jpg 4975.jpg 4976.jpg

Ze soutěže Luskování přinášíme recept paní Marty Jankovičové „Kuře s červenou čočkou“, který se může hodit na Nový rok.

Ingredience :

¼ kuřete, 100 g červené čočky, chilli, koriandr, pískavice, černé hořčičné semeno, římský kmín, cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, koriandr, kurkuma, 100 ml kokosového mléka, vývar z kuřrtr, bobkový list, nové koření, kardamon, olej.

29:23

4977.jpg 4978.jpg 4979.jpg

Kdo z vás to má listopadové kolo. Cenu dvě ruční rozmetadla získají :

Petr Vias, Lučina za 40ti letý exmplář Kumqua to.

Eduard Sitař, za sochu Budhy, který je zároveň úkrytem pro ježka na zimu.

Prosincové a lednové kolo má jako cenu tablet.

32:36

4980.jpg 4981.jpg 4982.jpg
4984.jpg 4985.jpg 4986.jpg

Jak snadno přemístit cirkulárku vážící 150 kg a nenadřít se při tom ví pan Jindřich Jiřík. Opatřil jí řiditelným a zasouvacím podvozkem téměř jako u letadla.

34:54

Mop

38:12

4987.jpg 4988.jpg

MUDr. Jozef Čupka, proč se poškozují klouby, věkem a neadekvátně prováděným sportem. Chrupavka je vyživována tekutinou produkovanou kloubem. Klouby a potravinové doplňky obsahující čistý kolagen mohou napomoci dovyživení chrupavky.

42:04

NOVÁ soutěž www.marimex.cz

42:54

4990.jpg 4991.jpg 4992.jpg

Blíží se Mikuláš a tak Receptář prima nápadů radí dětem jak si mohou ze starých tašek a barevného filcu, nebo plátna vyrobit tašku na dárky od anděla, nebo uhlí od čerta.

46:01

Pozvánka na výstavy

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz