NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ Z RECEPTÁŘE
Zrekapitulujme si nejúspěšnější recepty na vánoční cukroví, které jsme zveřejnili v Receptáři prima nápadů.
Paní Libuše Hlavatá se naučila vyrábět perníkové pečivo od paní Jindřišky Dvořákové.
Vánoční perník
Jednodušší recept a příprava :
Ingredience na přípravu těsta :
hladká mouka, moučkový cukr, kakao, perníkové koření, jedlá soda, vejce, med, ztužený tuk.
Těsto vyrobíme a necháme odležet do druhého dne ( odležet může i týden ), druhý den těsto vyválíme do plátu, vykrájíme tvary, upečeme a necháme 2 dny odpočinout.
Poté ozdobíme polevou vytvořenou z vaječného bílku, moučkového cukru ( na jeden bílek, 20 dkg moučkového cukru ) a pár kapek citronové šťávy, aby směs zbělala.
Polevu lze kombinovat ( různou hustotou ) a také potravinářskými barvami přibarvovat.
Staročeské pařené perníčky (složitější příprava)
Do rendlíku odvážíme 160 g vody, 250 g cukru krystal a 120 g medu. Vaříme asi 7 minut, potom odstavíme z plotny a do horkého nasypeme 250 g chlebové a 250 g hladké pšeničné mouky Není-li chlebová mouka, použijeme pouze hladkou. Řádně prohněteme, až vznikne tužší hladká hmota. Přikryjeme, aby těsto příliš neoschlo. Druhý den hmotu nahřejeme (buď opatrně v rendlíku, nebo v mikrovlnné troubě) – hmota nahřáním povolí a bude se lépe zpracovávat. Na pomoučněný vál hmotu vyklopíme a zapracujeme 2 žloutky, 120 g tuku, 10 g sody a perníkové koření. Zpočátku to bude vypadat, že se jednotlivé ingredience nikdy nemohou spojit, všechno se lepí, žloutky protékají skrz prsty a matlají se s tukem, ale je zapotřebí vydržet. Po řádném propracování je těsto vláčné, nelepí se a perníčky jsou velmi dobré.
Perníčky (jednoduchá příprava)
1 kg hladké mouky, 400 g moučkového cukru, 150 g medu, 80 g másla, 6 vajec, 2.5 lžičky koření, 2.5 lžičky sody.
Na potření ještě horkých perníčků si připravíme směs: lžičku kakaa rozmícháme v trošce horké vody a rozšleháme s celým vejcem. Dosáhneme tím krásně tmavý a lesklý povrch.
Bílková poleva
10 ml bílku (odměříme v odlivce na léky), 32-35 g prosátého moučkového cukru (4 vrchovaté čajové lžičky), ½ lžičky škrobu (Solamyl). Směs šleháme elektrickým šlehačem v malém kávovém hrnečku, uložíme do 2-3 pytlíčků a gumičkou stáhneme. Poleva teplem řídne, proto jedním zdobíme, další necháme v ledničce.
Řezy od Houškové
20 dkg mouky snad raději hladké (když mám po roce polohrubou, tak se nic neděje), 16 dkg cukru písku (ani moučka nevadí), 5 dkg másla (dávám necelou čtvrtku kostky), 2 vejce, 10 dkg strouhaných oříšků (dávám tak dvě plné hrsti vlašských), trošku prášku do pečiva (asi čtvrt pytlíčku) a jednu čokoládu na vaření, nakrájenou na kostky.
Všechno spojím dohromady ve vláčné těsto a udělám na plech (na pečicí papír) dva válečky do 4 cm široké a peče se to v horké troubě do dvaceti minut až to na povrchu zrůžoví. Musí se to hned horké krájet asi na centimetrové řezy, protože po vychladnutí by se to moc rozdrobilo.
Z 10 dkg moučkového cukru 1 bílku a trochu citronové šťávy na to udělám hustou bílou polevu a každý kousek potřu zvlášť.
Sušenky z ovesných vloček bleskově podle Petra Stupky
Ingredience :
vajíčka, cukr, nebo med, koření ( hřebíček, skořice ), škrob, citronová pasta, vanilka s likérem, nahrubo nakrájené mandle, ovesné vločky.
Postup :
vše promícháme a pečeme 20 minut při 160 stupních Celsia v troubě na plechu pokrytém pečícím papírem.