NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ Z RECEPTÁŘE

5192.jpg Zrekapitulujme si nejúspěšnější recepty na vánoční cukroví, které jsme zveřejnili v Receptáři prima nápadů.

Paní Libuše Hlavatá se naučila vyrábět perníkové pečivo od paní Jindřišky Dvořákové.

Vánoční perník

Jednodušší recept a příprava :

Ingredience na přípravu těsta :

hladká mouka, moučkový cukr, kakao, perníkové koření, jedlá soda, vejce, med, ztužený tuk.

Těsto vyrobíme a necháme odležet do druhého dne ( odležet může i týden ), druhý den těsto vyválíme do plátu, vykrájíme tvary, upečeme a necháme 2 dny odpočinout.

Poté ozdobíme polevou vytvořenou z vaječného bílku, moučkového cukru ( na jeden bílek, 20 dkg moučkového cukru ) a pár kapek citronové šťávy, aby směs zbělala.

Polevu lze kombinovat ( různou hustotou ) a také potravinářskými barvami přibarvovat.

Staročeské pařené perníčky (složitější příprava)

Do rendlíku odvážíme 160 g vody, 250 g cukru krystal a 120 g medu. Vaříme asi 7 minut, potom odstavíme z plotny a do horkého nasypeme 250 g chlebové a 250 g hladké pšeničné mouky Není-li chlebová mouka, použijeme pouze hladkou. Řádně prohněteme, až vznikne tužší hladká hmota. Přikryjeme, aby těsto příliš neoschlo. Druhý den hmotu nahřejeme (buď opatrně v rendlíku, nebo v mikrovlnné troubě) – hmota nahřáním povolí a bude se lépe zpracovávat. Na pomoučněný vál hmotu vyklopíme a zapracujeme 2 žloutky, 120 g tuku, 10 g sody a perníkové koření. Zpočátku to bude vypadat, že se jednotlivé ingredience nikdy nemohou spojit, všechno se lepí, žloutky protékají skrz prsty a matlají se s tukem, ale je zapotřebí vydržet. Po řádném propracování je těsto vláčné, nelepí se a perníčky jsou velmi dobré.

Perníčky (jednoduchá příprava)

1 kg hladké mouky, 400 g moučkového cukru, 150 g medu, 80 g másla, 6 vajec, 2.5 lžičky koření, 2.5 lžičky sody.

Na potření ještě horkých perníčků si připravíme směs: lžičku kakaa rozmícháme v trošce horké vody a rozšleháme s celým vejcem. Dosáhneme tím krásně tmavý a lesklý povrch.

Bílková poleva

10 ml bílku (odměříme v odlivce na léky), 32-35 g prosátého moučkového cukru (4 vrchovaté čajové lžičky), ½ lžičky škrobu (Solamyl). Směs šleháme elektrickým šlehačem v malém kávovém hrnečku, uložíme do 2-3 pytlíčků a gumičkou stáhneme. Poleva teplem řídne, proto jedním zdobíme, další necháme v ledničce.

Řezy od Houškové

20 dkg mouky snad raději hladké (když mám po roce polohrubou, tak se nic neděje), 16 dkg cukru písku (ani moučka nevadí), 5 dkg másla (dávám necelou čtvrtku kostky), 2 vejce, 10 dkg strouhaných oříšků (dávám tak dvě plné hrsti vlašských), trošku prášku do pečiva (asi čtvrt pytlíčku) a jednu čokoládu na vaření, nakrájenou na kostky.

Všechno spojím dohromady ve vláčné těsto a udělám na plech (na pečicí papír) dva válečky do 4 cm široké a peče se to v horké troubě do dvaceti minut až to na povrchu zrůžoví. Musí se to hned horké krájet asi na centimetrové řezy, protože po vychladnutí by se to moc rozdrobilo.

Z 10 dkg moučkového cukru 1 bílku a trochu citronové šťávy na to udělám hustou bílou polevu a každý kousek potřu zvlášť.

Sušenky z ovesných vloček bleskově podle Petra Stupky

Ingredience :

vajíčka, cukr, nebo med, koření ( hřebíček, skořice ), škrob, citronová pasta, vanilka s likérem, nahrubo nakrájené mandle, ovesné vločky.

Postup :

vše promícháme a pečeme 20 minut při 160 stupních Celsia v troubě na plechu pokrytém pečícím papírem.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz