RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, 6. DÍL 2014 NA TV PRIMA 9. 2. 2014 OD 11,45 HODIN
Obsah 6. dílu pořadu Receptář prima nápadů: pikýrujeme - renovujeme obuv - pěstujeme střevíčníky - chov želv - končí zazimování citrusů - péče o klouby - choroby rostlin a jejich škůdci - další recept ze soutěže luskování - stavebnice budek pro ptáky
6.díl videa Receptáře prima nápadů si přehrajte ZDE :
http://play.iprima.cz/receptar-prima-napadu/receptar-prima-napadu-2014-6
00:20
Začátek pořadu.
02:11
Výsevy jarní zeleniny začnou brzy klíčit, až nastane chvíle, kdy je třeba rostlinky přepikýrovat. Přesazování děláme proto, aby vyklíčené rostliny netvořily trsy, ze kterých bychom nepořídily sazenice s nadějí na dobrou úrodu. Pro přesazování používáme speciální substrát proti padání klíčních rostlin a jedince vysazujeme o něco hlouběji, než jak byli usazeni v prvním výsevu. Přepikýrované jedince zaléváme vodou obohacenou o výživu, nejlépe lignohumátem. Truhlíky s rostlinkami udržujeme v místnosti s teplotou kolem 20 stupňů Celsia a s dostatkem světla.
07:03
Pokud si chcete obnovit zašlou barvu bot, ve kterých se vám stále dobře chodí, nemusíte je dávat do opravy obuvníkovi. Paní Hana Hořáková je natírá speciálními barvami na kůži, nebo dozdobuje na poškozených místech přilepenými koženými ozdobami.
11:10
V některých lokalitách v Česku se vyskytuje střevíčník pantoflíček, příbuzný střevíčníkům z Asie. Paní Chalupová tvrdí, že i tyto cizokrajné rostliny lze s úspěchem pěstovat v našich bytech. Dělíme je na chladnomilné, teplomilné a temperovatelné. Na pěstování nejsou náročné, potřebují jen speciální substrát, rozptýlené světlo a vhodnou okolní teplotu.
13:36
NOVÁ soutěž orling.cz
15:08
Pan Michal Faltýnek již doporučuje pomalu končit zazimování citrusů a případně je přesazovat.
19:35
Do pražské Zoologické zahrady se Receptář prima nápadů přišel zeptat na to, jaký je nejvhodnější druh želvy pro domácí chov. Podle pana Velenského je to želva zelenavá, ta je ale v EU velice přísně chráněná. Dalším tipem je želva stepní. Želvy vyžadují docela složité podmínky pro svůj život. Je to terarijní, teplomilný živočich. Stravování želv bývá také problematické. Želva je býložravec, vyžadující potravu z kvalitních pícnin a zeleného listí. Želvy se dožívají vysokého věku, chovatel by před začátkem chovu měl zvážit, zda požadovaným nárokům je ochoten dostát. Želva se pořizuje a chová na délku lidského života, dobře chované želvy se občas i dědí.
23:31
Vyhlášení vítězů soutěže dacom.cz
Vyhlášení vítězů soutěže alza.cz
24:12
Pro výživu našich kloubů jsou důležité látky, o kterých bychom to neřekli. Patří sem například :
vitamín C, glukonan měďnatý, glukosaminfosfát, chondroitinsulfát, přeslička, nebo extrakt z Boswellie serrata.
Všechny uvedené látky obsahuje potravinový doplněk Geladrink. Nestačí ale jen pít tento nápoj, dobré je doplnit péči o klouby vhodným cvičením. Látky obsažené v Geladrinku pomáhají také kloubům našich čtyřnohých miláčků.
28:16
V poradně pana Jana Kopřivy probíráme dotazy diváků na léčbu onemocnění rostlin. Tentokrát radí pan Kopřiva jak na strupovitost nektarinek, napadení ibišku škodlivým hmyzem molicemi, napadení paprik roztoči i poškození kůry ovocného stromu.
33:18
NOVÁ soutěž forestina.cz
34:53
Soutěž o vaše mimořádné pěstitelské, chovatelské a řemeslné úspěchy pokračuje i v měsíci únoru, tentokrát může vítěz soutěže získat pákové nůžky na větve od firmy Fiskars.
39:17
V minulém roce v soutěži luskování, byla do finále soutěže na výstavě Hobby podzim v Českých Budějovicích, vybrán recept paní Lenky Vlkové, na předkrm z brynzy a cizrny.
Ingredience :
400 g cizrny, 100g brynzy, 5 plátků želatiny, 200 ml smetany, sůl, bílý pepř, naložený česnek, nakládané zelené ořechy, petrželka.
Postup přípravy :
Uvařenou cizrnu rozmixujeme, přidáme do ní želatinu, brynzu, ochutíme česnekem, solí a pepřem. Do ušlehané šlehačky zamícháme cizrnovou směs a opět zamícháme. Vytvoříme vrstvu a necháme vychladnout v ledničce do druhého dne.
41:11
Pan ing. Václav Klapetek vyrobil různé hnízdní budky v podobě stavebnic pro různé typy ptáků. Budky lze postavit během jedné hodiny.
www.budkajakodarek.cz
47:17
Pozvánka na výstavy
48:15
Závěr pořadu