NAŤOVÉ ZELENINY A BYLINKY PRO VELIKONOČNÍ OBDOBÍ
Velikonoce představují zejména pro křesťany nejvýznamnější svátky v roce. Kromě duchovního významu jsou současně i oslavou příchodu jara.
Proto o Velikonocích hrají roli takové atributy jako je voda, která má očistnou moc, světlo a oheň, jako zdroj síly a půda, která především na jaře dává vzejít semenům. Stejně jako Vánoce i Velikonoce se pojí s celou řadou lidových zvyklostí a pranostik. Tradičním symbolem Velikonoc je pomlázka, která musí být spletena z čerstvých vrbových proutků. Podle našich předků má mít čarovnou moc, kdy pruty plné mízy, mají v sobě sílu slunce, vody a vonící půdy - a šleháním, se síla předává dál. Původ slova pomlázka dokonce pochází ze staročeského pomlazovati – čili omlazovati.
Tradiční barvené kraslice také mají svůj význam: vajíčko symbolizuje zárodek nového života. Zelené osení je symbolem svěžesti jarní přírody.
Kromě zeleného obilí ale existuje i celá řada tradičních bylinek a rostlin, které se úzce pojí s velikonočním obdobím. Mnohé z nich si můžeme vypěstovat ze semínek sami, ale je i celá řada takových, které najdeme venku, v přírodě, mezi ty patří zelená nať petrželky, pažitka, mladé kopřivy, popenec, atd.
Mladé bylinky z přírody nepěstujeme, stačí jen zajít na louku a sbírat. Nejideálnější jsou rostliny hořké – pampelišky, hořčice, potočnice ad, které jsou vyhledávány jako lék proti jarní únavě, mohou se konzumovat i syrové, stačí denně malá porce, hořké silice v bylinkách čistí játra a zlepšují zažívání.
Další vynikající přírodní léčivkou je kopřiva – především mladé kopřivy žahavky jsou součástí jarní ozdravné kůry o Velikonocích slouží jako přísada do nádivek, či k přípravě špenátu
Pampeliška měla vůbec v lidové medicíně velmi významné postavení. A zejména na jaře v období Velikonoc, kdy mají kořeny nejvíce zdraví prospěšných látek, stejně jako mlaďounké lístečky. Traduje se, že velikonoční konzumace šťávy z čerstvých kořenů dodá sílu na celý rok, má úžasný vliv na povzbuzení trávicích orgánů, ovlivňuje funkci jater, žaludku, slinivky, střev a snižuje hladinu cukru. Úplně nejlepším je pak přímý konzum čerstvých kořínků, které jen omyjeme a o dobře očistíme od zeminy kartáčkem. Mladé lístky se zase hodí do jarních salátů.
Ze semínek si můžeme vypěstovat mladou bazalku, kerblík, řeřichu. Většinu jmenovaných lze pěstovat třeba za oknem a ani nebudeme potřebovat zahrádku. Velmi zajímavá je směs bylinek pod názvem životabudič, jak sám název napovídá, jedná se o směs, která odstraní jarní únavu a probudí lidský organismus k životu po dlouhé zimě. Výsev je jednoduchý, je možné použít i bylinkový hrnec.
Ať už si vybereme bylinky z přírody nebo vlastní doma vypěstované, měly bychom jich na jaře sníst co nejvíce. Stejně jako v létě se doporučuje ovocná, několika týdenní kůra, na jaře je to zase bylinková kůra. Náš, po zimě unavený organizmus potřebuje očistu a detoxikaci víc než kdykoliv jindy. Právě na Velikonoce je nejlepší začít.