PĚSTOVÁNÍ RÉVY NA ZAHRADĚ
Na světě je asi 5 000 odrůd vinné révy. Většina z nich jsou stolní odrůdy a lze je úspěšně pěstovat i u nás. Možná si řeknete, že je to ale hodně složité a v našich podmínkách stejně víno neporoste. Pro domácí pěstování vyplatí se soustředit na odrůdy stolní, tedy takové, které jsou určené pro přímý konzum.
Základním faktorem je správný výběr odrůdy a mělo by se jednat o odrůdu rezistentní. Tyto odrůdy jsou vyšlechtěny za účelem vysoké odolnosti vůči houbovým chorobám. O vhodnosti pro každou danou odrůdu rozhoduje, především, doba dozrání, rašení, odolnost vůči mrazům a houbovým chorobám. Navíc bychom se ještě měli řídit podle chuti a barvy hroznů, kterou máme rádi. Pojďme se podívat na rozdělení nejznámějších odrůd podle ranosti.
Jak budeme sazenice vysazovat?
O úspěchu výsadby rozhoduje:
- správně zvolené stanoviště,
- příprava půdy,
- správné ošetření sazenice,
- pečlivé provedení výsadby.
Stanoviště pro výsadbu révy vinné volíme ve slunných a před větrem chráněných polohách. Pro výsadbu stačí pruh 20×30 cm, u výsadby u zdi se réva vinná sadí nejméně 20 cm od zdi. Vzdálenost mezi dvěma keři záleží na provedeném tvaru keře a vedení. Na pergolách se vzdálenost mezi keři upravuje podle plochy výsadby, ale vzdálenost by neměla být menší než 80 cm.
Půda musí být před výsadbou dokonale prokypřená, propustná a vyhnojená. Nejvhodnější dobou pro výsadbu je období mezi dubnem a květnem. Podzimní výsadbu lze provést u rostlin s dobrým kořenovým systémem, ale hrozí u něj riziko zimních mrazů a vymáčení rostliny.
Před samotnou výsadbou je nutné kořenový systém rostliny zastřihnout na délku cca 12 cm a nechat je následně nasáknout několik hodin ve vodě.
Výsadbu provádíme do jamek širokých 20 cm a do hloubky 30 cm, přičemž místo štěpení bude 3 – 5 cm nad povrchem půdy. Také je nutné do jamky nalít alespoň 5 litrů vody, která na začátku ulehčuje růst. Na konci výsadby jen zeminu kolem sazenice udusáme.
Jak je to s ochranou révy vinné?
Největším nebezpečím je plíseň révová, padlí a plíseň šedá. Výběr přípravků je v současné době široký, rozhodující jsou termíny ošetření. Je to po odkvětu, před uzavřením hroznů a při dozrávání (je-li vlhko a teplo). Ze škůdců stojí za zmínku ochrana akaricidy na vlnovníka (po vyrašení) a hálčivce (v době vegetace). Pozor ale na ptáky, ti dokáží během několika málo minut zlikvidovat ty nejkrásnější hrozny. Vy platí se proto v době dozrávání keře zakrýt sítěmi.
Na závěr se rozhodně vyplatí, seznámit se s několika základními termíny zelených prací za vegetace.
Podlom je odstraňování nepotřebných letorostů, rostoucích ze spících oček na starém dřevu (vlky). Nahoře na kmínku ponecháme 2 letorosty, které rostou ze zásobního. Na tažni se nechají jen výhony z hlavních oček, ostatní (z podoček) odstraníme (vylamujeme rukou). Podlom se dělá včas, kdy je valná část výhonů dlouhá jen asi 15 cm nebo i méně.
Osečkováním se zkracují příliš dlouhé letorosty, jde o odstraňování růstových vrcholů - když se dostanou přes vrchní dráty a ohnou se dolů. Listová stěna by po osečkování měla mít výšku asi 130 cm. Většinou je nejvhodnější osečkovat, když výhony přerůstají asi o 30 cm horní dvojdutí. Při hodně bujném růstu se osečkuje ještě před kvetením, podpoří to násadu plodů. V pozdějším období se tímto zákrokem ukončí růst a dřevo vyzrává. Pokud réva pěkně roste, dělá se tento zákrok i několikrátNejčastěji se však začíná osečkovat po odkvětu a pak ještě dvakrát (naposledy koncem srpna).
Vylamováním zálistků (fazochů) se odstraňují listy jen v zóně hroznů a ve spodní třetině letorostů, ale i tak se na nich nechávají 2 listy. Často se to dělá také tak, že nad nejvyšším hroznem na výhonu se už zálistky nechají. Vylamuje se ručně, když jsou fazochy malé. Fazochy v horních partiích se zakracují na 3 - 4 listy. Fazochy, co jsou na výhonech ze zásobního čípku, můžeme vylámat všechny. Zlepší se vyzrání oček a prospěje to úrodě v následujícím roce.
Odlisťováním se odstraňují staré listy nebo listy, které příliš zastiňují květní laty (před kvetením) .po násadě bobulí (začátek července)se ulamují listy, které příliš zastiňují budoucí hrozny .
Probírka hroznů se provádí při velké násadě již květenství. Na letorostu se nechávají nejvýše 2 květenství. Zvýší se tím cukernatost i velikost pozdějších zbylých bobulí. Až se objeví bobule, probírají se ještě hrozny, ponechává se jen 1 hrozen na letorostu. Odstraňují se ty hrozny, které jsou na letorostu výše dále hrozny na slabých nebo málo olistěných letorostech.
Samozřejmě všechny uvedené informace jsou pouze jakýmsi úvodem. Ti z vás, kteří se pustíte do pěstování vinné révy, se rozhodně vybavte odbornou literaturou, kde se dozvíte důležité informace o vedení, řezu, výživě a řadě dalších důležitých informací. Dostane se vám odměny v podobě úžasných čerstvých hroznů.
Foto autor textu