ZAVAŘUJEME - MALINY - šťáva - během 2 minut - rosol během 10 minut
Maliny stále plodí, tak proč si je nezavařit? V zimě ROSOL nebo ŠŤÁVA určitě přijdou vhod.
---------------------
Co budeme potřebovat:
maliny
cukr krupice/krystal
1 dl vody
kyselina citronová
---------------------
Pracovní postup:
Maliny dáme na 1 den/noc ven - trochu je pomačkáme. Pustí pak šťávu a lépe se mačkají.
Druhý den je vymačkáme přes plenu či punčochu.
-------------------
Šťáva:
Na 1 l šťávy/rosolu přidáme 0,8 - 0,9 kg cukru + 1dl vody + 2 lžíce kyseliny citronové a zahřejeme k varu.
Povaříme 2 minuty, před odebráním přidáme kyselinu citronovu a odstavíme, sebereme pěnu a nalejeme do láhve.
-------------------
Rosol:
Vaříme-li déle, šťáva rychle houstne a je z ní po 10 min. rosol. Plníme do sklenic.
-------------------
Nebo můžete kombinovat: po 2 minutách slejete šťávu, sebranou pěnu přidáte zpátky a vaříte 10 minut, pak plníte do sklenic rosol.
---------------------
Z 1 litru uděláte 0,7l šťávy a 2 skleničky (cca 250 - 300ml) rosolu.
Návody a tipy na další zavařování a zamrazování např. rajčat ... najdete na : http://rucnipracehk.blog.cz/1109/zavarujeme-a-zamrazujeme-rajcata-a-papriky-napady-na-zimu