Vyrobte si doma vlastní sýr tvarohového typu
V tomto týdnu jsme Vám popsali, jak se vyrábí holandský farmářský sýr Gouda. Co ale takhle pokusit se vyrobit si vlastní domácí sýr. Vyrobit doma tvrdý sýry Gouda by bylo možné také, ale jak jste si mohli přečíst v našem posledním blogovém článku, není to jednoduché, proces výroby Goudy je poměrně složitý a časově náročný.
Takže pojďme si zkusit vyrobit domácí měkký sýr, trochu srovnatelný s italským sýrem Ricotta !
Složení:
- 1 litr plnotučného mléka alespoň s obsahem tuku 3,5 %, (mléko z farmy by bylo nejlepší),
- ½ citronu,
- půl lžičky soli.
- volitelně: 1 kávová lžička kmínu, hořčičná semínka, pažitku, nebo co si myslíte, že je vhodné přidat podle Vaší chuti.
Dejte mléko na pánev a přidejte šťávu z půlky citronu. Přiveďte pomalu do varu, za stálého míchání. Když se mléko začne srážet a vytvoří se hrudky, snižte intenzitu vaření a dál nechte směs vařit měkce a jemně na velmi mírném ohni deset minut.
Poté proceďte sraženinu přes vhodnou tkaninu vloženou do síta. Po procedění ještě sraženinu v tkanině stiskem vylisujte a tím odstraňte další přebytečnou vodu.
Přidejte půl lžičky soli a vaše přísady podle libosti a chuti ( koření nebo byliny ) a promíchejte vše dobře dohromady. Vypracujte vzniklý materiál do tuhé, zploštělé koule. Kouli obalte látkou co nejtěsněji a nechejte vychladnout v ledničce. Vyjměte sýr o pár hodin později (nebo následující den) z tkaniny a umístěte jej do plastového sáčku. Nechte sýr nejméně dva dny zrát v ledničce. A je hotovo.
Napište nám o Vašich zkušenostech a experimentech s přísadami do tohoto typu sýrů.
Zdraví Vás a dobrou chuť přejí Marije & Ron Meerts, Litoměřice, www.uholandanu.info
Navštivte náš e-shop s bohatým výběrem sýrů, pražených oříšků a jiných dobrot na :
http://www.g.shop-telereceptar.cz