BYLINKOVÉ RECEPTY NA PRÁZDNINY
Bylinkové uzené kotlety
Potřebujeme:
2 svazky petrželky, 1 svazek tymiánu a šťovíku, stroužek česneku, pepř, 1 kg uzených kotlet bez kostí, 1 cibule, 250 ml jablečné šťávy, 500 ml zeleninového vývaru (z kostky), 50 ml olivového oleje, sůl, 2 lžíce hořčice
Jak na to:
1. Bylinky omyjeme a osuší¬me. Z poloviny otrháme lístky a najemno je posekáme. Česnek oloupeme, nadrobno nakrájíme a smícháme s bylinkami a pepřem. Maso omyje¬me a potřeme kořenící směsí. Marinujeme 60 min.
2. Cibuli oloupeme a pokrájí¬me. V kastrolu ohřejeme jab¬lečnou štávu a 480 ml vývaru. Vložíme kotlety, cibuli a snítku tymiánu. Dusíme na mírném ohni asi 50 min. Hotové vyjmeme, necháme vychlad¬nout a nakrájíme.
3. Ze zbylých bylinek otrháme lístky a spolu se zbytkem výva¬ru, olejem, solí, pepřem a ho¬řčicí z nich umícháme pastu. Podáváme k masu zvlášť.
Bylinkové houstičky
Potřebujeme :
2,5 dcl mléka, hrst petrželové nati,1lžička soli, lžíce majoránky,500 g pol. Mouky, 5 g másla, hrst sekané pažitky, 1 lžička cukru, 1 lžička tymiánu, 1 bal. Sušených kvasnic, 2 žloutky
Na ozdobu – kmín, koriandr
Na potření – žloutek, voda
Jak na to :
Mouku dáme do mísy a promícháme se suchým droždím, solí a cukrem. Přidáme vlažné mléko, máslo a žloutky. Majoránku a tymián přebereme, umyjeme a přidáme ostatní nadrobno posekané bylinky. Vypracujeme husté těsto. Přikryté těsto necháme kynout na teplém místě 30 minut. Ještě jednou promícháme a na moukou posypané desce rozválíme na tloušťku 2 - 3 cm.
Okrouhlou formičkou vykrajujeme malé houstičky. Poskládáme je na moukou posypaný plech a ještě necháme kynout 10 minut. Potřeme žloutky rozmíchanými ve vodě a posypeme kmínem a koriandrem.
Bylinkové houstičky pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 15 minut. Bylinkové houstičky podáváme teplé nebo studené.
Bylinkové máslo
Potřebujeme :
150g másla, hrst jemně sekaných bylinek podle vlastní chuti,2 stroužky česneku,sůl, toastový chléb,1 mrkev
Jak na to :
Máslo necháme chvíli změknout, aby se s ním lépe pracovalo. Vmícháme do něj hrst jemně nasekaných bylinek, drcený stroužek česneku a podle chuti osolíme. Máslo natlačíme do formiček vybraného tvaru a ty dáme na půl hodiny do mrazáku. Opečené plátky chleba obložíme jemně nastrouhanou mrkví, opatrně na ně vyklepneme ztuhlé máslo a vše můžeme ještě dozdobit bylinkami dle fantazie.
Česneková pomazánka s kerblíkem a řeřichou
Potřebujeme :
1 tavený sýr,4 stroužky česneku, 10 g tvrdého sýra,majonéza,sůl, lžíci sekaného kerblíku a řeřichy
Jak na to :
Nastrouháme eidam, přidáme rozmačkaný česnek, tavený sýr a majonézu. Pořádně promícháme a necháme uležet. Poté ještě můžeme dochutit majonézou, nebo přidat česnek, kerblík , řeřichu a osolit.
Mlsná pomazánka
Potřebujeme :
1 vejce, svazek ředkviček, lžíci sekané bazalky, lžíci sekané petrželové natě, 1 cibule, 1 bílý jogurt, ½ tvarohu, sůl
Jak na to :
Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ředkvičky omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jogurt důkladně rozmícháme s tvarohem a přidáme do něj vejce, cibuli, zelené natě i ředkvičky. Promícháme a osolíme.
Rychlé pikantní bylinkové nudle
Potřebujeme :
Nudle, česnek, tvrdý sýr, máslo, sůl, rozmarýn,bazalka, petrželová nať, majoránka
Jak na to :
Bylinky posekáme nadrobno a přidáme je spolu s máslem do uvařených a ještě horkých nudlí. Vše důkladně promícháme, posypeme strouhaným sýrem a ihned podáváme. Hodí se jako rychlý pokrm pro hladovce
Foto autorka textu