VÝSADBA OVOCNÝCH STROMKŮ PODLE PŮDNÍ ZNAČKY
Je před námi období výsadby nových stromků a keřů. Velmi častou chybou bývá nesprávná hloubka vsazení, velikost jámy a volba vhodného substrátu. Především ale špatně zvolená hloubka výsadby vede k významným problémům v následném vývoji stromku. Pokud je stromek vsazen příliš hluboko může být důsledkem až to, že stromek nekvete, nebo nasazuje květů jen velmi málo. Dalším negativním důsledkem může být ztráta významu podnože.
Připravená jáma musí odpovídat velikosti kořenového balu s přihlédnutím k pěstovanému druhu. Běžnou chybou při výsadbě stromků je , že jámy jsou příliš hluboké a úzké. Pro běžně vysazovaný stromek se volí průměrná šíře jámy 50 -60 cm , hloubka pak asi 40- 50 cm.
Pro sázení se vyplatí připravit výsadbovou směs v době , kdy jsou zeminy přiměřeně vyschlé a drobivé, tedy dopředu. Směs se připraví smícháním 1 dílu kvalitní zahradní zeminy a 1 dílu rašeliny, na kolečko směsi je dobré přidat 3 hrsti kostní moučky
Osvědčuje se výsadba podle půdní značky jedná o místo na kmínku, které vyznačuje výšku povrchu půdy ve které stromek rostl ve školce a většinou dosahuje úrovně těsně pod místem štěpování. Značku je dobré vyznačit křídou nebo barvou, aby byla dobře viditelná.
Velkým pomocníkem při výsadbě je pak rovné úzké prkénko , které se položí přes vyhloubenou jámu pro kontrolu správné hloubky výsadby. Půdní značka musí být v úrovni spodní hrany prkna. V jámě se volně rozprostřou kořeny které se prosypou několika lopatkami půdní směsi. Stromkem se mírně protřepe nahoru a dolů, postupně se přidává a sešlapuje výsadbová směs, Důležité je dostatečné prolití vodou až do vsáknutí.
Sešlapávání směsi se provádí od okrajů jámy ke středu, vyplatí se neustále kontrolovat půdní značku, aby se stromek nedostal hluboko, značka po vysazení musí být nepatrně pod povrchem z důvodu slehnutí půdy. Po skončení výsadby se vyplatí vytvořit kolem jámy prstenec ze zeminy, který napomáhá zadržovat vodu.
Zbývající zemina se po sešlápnutí a následném lehkém prokypření povrchu upraví tak, aby směřovala mírně ke kmínku, tím se vytvoří „mísa“, která výborně nejen zadržuje ale i vsakuje vodu.
Foto autorka textu.