Receptář prima nápadů, 49. díl 2013 na TV Prima 8. 12. 2013 od 11,55 hodin

5000.jpg Obsah 49. dílu pořadu Receptář prima nápadů : moderní roubenka - chov králíků -  vánoční dekorace z Chorvatska - bylinky -  kamna a sporáky - předvánoční úklid - chováme kočky - čaj z cesmíny - zimní pítko - bleskově rychlé cukroví 




Video 49. dílu pořadu receptář prima nápadů si můžete přehrát ZDE :

http://play.iprima.cz/receptar-prima-napadu/receptar-prima-napadu-2013-49

00:20

Začátek pořadu

01:29

5002.jpg 5003.jpg 5004.jpg
5005.jpg 5006.jpg 5007.jpg

Nová roubenka se do současné vesnice může hodit, je ale třeba dbát na urbanistický kontext. U Receptářem navštívené roubenky, jejímž autorem je ing. arch. Jaroslav Smola byly použity lepené, falcované trámy z dokonale vysušeného a vyzrálého dřeva a pro lepší izolaci ještě vnitřní zateplení.

04:27

Rychlé rady

Stálá kontrola skladovaných brambor, abychom předešli šíření plísně.

Přikrmování zimujících ptáků pomocí lojových koulí, nebo vhodných semen.

05:36

5008.jpg 5013.jpg 5014.jpg

Česká zemědělská univerzita vlastní také králíkárnu a v Receptáři prima nápadů prezentuje tři národní plemena králíků. Jsou to český strakáč,  český černopesikatý  a český červený. Králíci se dnes už dávno nekrmí jen senem a tím co dům dal. Převládá granulované krmivo. Při chovu králíků nezapomínáme na očkování proti myxomatóze a králičímu moru.

09:00

5017.jpg 5018.jpg

Kdopak z diváků receptáře nebyl v létě v Chorvatsku ? Během zimních měsíců ale tuto přímořskou zem navštívil asi z Česka málokdo. Pan Kopřiva si Chorvatsko oblíbil a vypráví o tom, jak si zdejší obyvatelé vánoční svátky zkrášlují pomocí dekorace nazvané božičné drvo.

www.chorvatsko-ubytovat.cz

13:34

Vyhlášení vítěze soutěže www.marimex.cz

Vyhlášení vítězů soutěže www.bonaspraymop.cz

15:01

5019.jpg

Paní Dušková přinesla do studia Receptáře prima nápadů bylinky a podle pana dr. Podlahy tak vytvořila nejprovoněnější televizní studio na světě. Bylinky rozděluje na letničky, kopr, koriandr, bazalka a trvalky petržel, máta, libeček, ozimná cibule. Samostatnou skupinu tvoří rozmarýn a vavřín ( bobkový list ), které pěstujeme v nádobách a na zimu musíme rostliny zazimovat ve světlé místnosti při teplotách kolem 12ti  stupnů Celsia. Omezíme zálivku.

20:54

5020.jpg 5021.jpg 5022.jpg
5023.jpg 5024.jpg 5025.jpg
5027.jpg 5028.jpg 5029.jpg

Sbírku kamen pana Trakala navštívil Receptář již několikrát v této epizodě pan Trakal popisuje dva unikáty, americká kamna z roku 1920 s řadou zajímavých detailů, otevíráním dvířek pomocí šlapky, ohřívačem talířů, měřidlem teploty uvnitř kamen i speciálním otvorem pro přikládá topiva horem.

Ještě starší je francouzský sporák z roku 1910, který se vyznačuje velmi pěknou dekorací stěn. Poniklované detaily sporáků čistí pan Trakal pastou složenou z terpentýnu, grafitu, sazí a krému na boty.

24:42

Doba předsváteční sebou přináší také úklid našich domovů, připomeneme si jak postupovat při mytí oken, žaluzií a různých druhů podlah.

28:30

NOVÁ soutěž www.terezia.eu

29:15

Nad dopisy diváků

32:11

5036.jpg 5037.jpg 5039.jpg

Darovat domácí zvíře pod stromeček nebývá nejštastnější nápad. Svědčí o tom plné útulky opuštěných koček, psů, ale i králíků a želv. Pokud si takovou opuštěnou kočku z útulku pořídíme, radí paní MVDr. Aneta Bártová nechat ji prohlédnout veterinářem, odčervit, případně zbavit parazitů, mezi které patří například ušní svrab. Kočkám z útulků hrozí také různé infekce virového původu.

37:32

5042.jpg 5046.jpg 5047.jpg

Z našeho prostředí známe cesmínolistou mahonii, nebo cesmínu ostrolistou. V obou případech se jedná sice o okrasné rostliny, avšak jedovaté.

Zato cesmína paraguajská, dorgu z ní známe pod názvem maté, patří mezi jihoamerické stromy, z jejichž listů lze získat po pražení drogu vhonou pro výrobu čaje. Ten nejen že obsahuje vitamíny C a B, ale také třísloviny a kofein a celkově působí na náš organismus povzbudivě při únavě, či nachlazení.

41:28

5049.jpg 5050.jpg 5052.jpg

Pan Humhal nejenom, že přikrmuje přezimující ptáky, ale vyrobil pro ně i ohřívané pítko z malé dřevěné krabičky osazené dvěma žárovkami spínanými starým termostatem z bojleru.

45:28

NOVÁ soutěž www.bonasprymop.cz

43:45

5054.jpg 5057.jpg 5058.jpg

Ještě nemáte upečené vánoční cukroví ? Ptá ce pan dr. Podlaha . Nevymlouvejte se na nedostatek času. Známý kulinář pan Stupka přišel s receptem na bleskovou přípravu sušenek z ovesných vloček.

Ingredience :

vajíčka, cukr, nebo med, koření ( hřebíček, skořice ), škrob, citronová pasta, vanilka s likérem, nahrubo nakrájené mandle, ovesné vločky.

Postup :

vše promícháme a pečeme 20 minut při 160 stupních Celsia v troubě na plechu pokrytém pečícím papírem.

47:35

Pozvánka na výstavy

48:30

Závěr pořadu

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz