Žampiony zpestří vánoční stůl - zkuste si je vypěstovat

525.jpg Žampiony ideálně naplňují představu o stravě moderního člověka. Složením se blíží masu a zelenině. Jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny, mají vyšší obsah draslíku a biologicky aktivních látek. Představují vhodnou součást redukčních diet, protože jsou chudé na energii.. Konzumaci žampionů doporučují odborníci s ohledem na vysokou schopnost čistit lidský organismus. Sami přitom můžeme zvolit buď ty bílé, klasické, nebo žampiony hnědé, které svou vynikající chutí připomínají suchohřiby.

Pěstování žampionů není složité, když víme jak na to. Stačí si opatřit žampionový substrát v podobě praktické, dopředu připravené a podhoubím naočkované kostky, a brzy můžeme sklízet voňavé houby třeba přímo v kuchyni. Vyhneme se tak poměrně náročné přípravě substrátu, která většinu zájemců o pěstování žampionů odradí.

Jak na to?

Nejprve si obstaráme soupravu na pěstování žampionů. Skládá se z kostky lisovaného substrátu o váze asi 10 kg a PE sáčku s krycí zeminou. Pokud substrát ještě není dostatečně prorostlý podhoubím, je nutné umístit kostku do prostředí s teplotou v rozmezí 20-24C. při nižší teplotě trvá prorůstání déle. Jakmile substrát dostatečně proroste, voní houbami a je v něm patrné bělavé podhoubí. Nyní ho nasteleme krycí zeminou. Fólii na kostce odřízneme na svrchní straně tak, aby po obvodu zůstal asi 3cm široký okraj, který bude po zvednutí sloužit jako mantinel pro krycí zeminu. Než začneme krycí zeminu rozprostírat, vyplatí se slehlý substrát nakypřit vidličkou do hloubky asi 2 cm a poté lehce urovnat. Kostku pokryjeme tak, abychom spotřebovali celý sáček ! Krycí zemina musí být po celý pěstební cyklus dostatečně vlhká. Přesušení bývá často jediným důvodem malé sklizně. Vlhkost zeminy proto pravidelně sledujeme tak, že ji zmáčkneme v ruce a musíme přitom vytlačit vždy několik kapek vody. Pokrytou kostku udržujeme i nadále při teplotě 20 až 24 st.C. Krycí zeminu denně lehce kropíme, aby povrch neosychal. Hodí se k tomu jemné kropítko z propíchaného sáčku připevněného gumičkou na PET láhev. Pozor ale, voda nesmí protékat do substrátu! Nadměrnému odpařování a tím vysušování krycí vrstvy lze předejít, když do substrátu zapíchneme několik špejlí a na ně položíme PE větší sáček. Překrytý prostor ale musí mírně větrat. Když podhoubí proroste krycí zeminou, vyplatí se ji prohrábnout. Tím dosáhneme, že dojde k promísení více a méně prorostlých míst a vzniknou tak podmínky pro stejnoměrný nárůst plodnic. Pak necháme kostku ještě asi 3 dny při teplotě 20-24 st.C, aby narušené mycelium znovu prorostlo.

Všechno řídí teplota

V další fázi kostku přemístíme do teploty 14 až 18 st.C a přestaneme zalévat. Teplotní rozdíl, stejně jako je tomu v přírodě, vyvolá růst plodnic. Asi za týden se objeví první drobné hlavičky. Ty začneme opět zalévat ve chvíli, kdy dosáhnou velikosti 1 až 2 cm. Stejný postup následuje i u dalších růstových vln, kterých bývá 5 až 6 ( ale i více ) přibližně v týdenních intervalech, po dobu asi 2 měsíců. Plodnice při sklizni vykrucujeme, neodřezáváme je, aby v substrátu nezůstaly jejich zbytky. Žampiony rostou jak na světle, tak ve tmě. Po vyplození substrát nevyhazujeme, ale můžeme ho smíchaný s krycí zeminou použít jako organické hnojivo. Lze do něj také přímo zasadit rajčata, papriky či okurky.

Rady:

1. v průběhu pěstebního cyklu je nutné zamezit ke kostce se substrátem přístup hmyzu, proto je zimní období pro pěstování příznivé

2. myslete i na to, že substrát se nesmí ohřát na více než 30 st.C

3. krycí zemina by měla být neustále vlhká

4. při zalévání ale nesmí voda protékat do substrátu

5. kultura nesmí být uložena v místě s možným výskytem plísní, které by pak mohly substrát snadno kontaminovat

6. celý postup od založení kultury po sklizeň prvních plodnic trvá 5 až 6 týdnů

Ludmila Dušková

Foto autorka

14.11.11

Vše pro pěstován í žampionů můžete zakoupit v naší prodejně v Praze 7 - Holešovicích, Bubenské nábřeží 7, podrobné kontakty na nás najdete ZDE : http://www.a.shop-telereceptar.cz/kontakty-s3CZ  

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz