Udržované ostří šetří námahu i peníze
Zima je období, kdy máme na zahradě přece jen více času. Vyplatí se podívat do kůlničky, kde máme uložené ruční nářadí a věnovat mu drobnou údržbu. Na jaře tuto údržbu oceníme při snadné a kvalitní práci. Veškeré nářadí zbavíme hrubých nečistot a pomocí drátěného kartáče odstraníme případnou rez. Takto mechanicky očištěné plochy natřeme olejem. Ideální je použití oleje ve spreji. Naolejované nářadí vydrží i ve vlhčím prostředí bez poškození řadu měsíců. Zvláštní pozornost se vyplatí věnovat ostří. Samotné broušení má u konkrétního nářadí určité zvláštnosti.
Rýče
Ostří rýče je nutné pravidelně kontrolovat a ztupené ihned nabrousit.. Zbrušujeme jej z vnější strany ( lícové) pod úhlem 450. Pomocí elektrické kotoučové brusky je tato práce hotová během několika minut. Na vnitřní straně sbrousíme hranu jen do roviny, každé zešikmení má za následek zhoršení vedení rýče. Ti, kteří nemají brusku k dispozici, upevní rýč do svěráku a provedou naostření nejprve hrubším pilníkem a po té ostří vyhladí jemnějším. Podceňování pravidelného ostření a rytí tupým rýčem má za následek zahlubování až 2x větší silou! A ještě jedna rada. Při koupi nového rýče věnujte pozornost především kvalitnějším výrobkům, které mají zajištěno tepelné zpracování rydla, kdy vrchní vrstva materiálu je tvrdší a spodní měkčí. Tím dochází k tzv. samobrusnému efektu - zadní vrstva je rychleji obrušovaná než přední. Takový rýč se podstatně pomaleji ztupí.
Motyčky
Pro rozrušení udusané půdy, odplevelování, okopávání či rozbíjení hrud je k dispozici celá řada motyček: úzké, široké,tažné či jednoruční. U všech typů rozhoduje správné zaúhlení a kvalitní ostří. Motyčky, určené ke kopání, mají ostří z obou stran pod úhlem 450, pro práci v těžkých půdách můžeme brousit pod menším úhlem, tím zajistíme snadnější pronikání nástroje do země. Naopak u motyček tažných či plecích rámečků vytváříme ostří pouze z horní strany, rovná spodní strana se pak lehčeji zařezává do země. I zde je možné ostřit na kotoučových bruskách nebo pomocí pilníků.
Krumpáče
Jsme-li nuceni zpracovávat obzvláště těžké půdy nebo dobývat kořeny stromů a keřů, použijeme krumpáč. Nejpoužívanější je krumpáč dvoustranný. Pracovní část je na jedné straně špičatá a na druhé dlátovitá. Krumpáče se vyrábějí z kalené oceli. Tady již není broušení na místě, neboť takto vytvořené ostří je značně krátkodobé. Obrátíme se proto na zámečnickou dílnu vybavenou výhní, kde nám krumpáč tzv. vytáhnou za tepla.
Nože sekaček
Těžko dnes asi najít zahradu, kde není k dispozici alespoň elektrická rotační sekačka. Pro větší zahrady nabízí trh řadu velice kvalitních sekaček s benzínovým pohonem. Na rozlehlých pozemcích se pak do stále větší obliby dostávají travní traktory. U všech těchto žacích strojů je pracovním orgánem jeden a více rotačních nožů. Vzhledem k tomu, že těchto nožů se vyrábí nepřeberné množství, liší se i jejich ostří. Převážně se zbrušují ze strany horní, ale u některých typů sekaček, kde se nůž svažuje směrem k zemi, je nutné vytvářet brusný úhel ze spodu. Řídíme se proto zásadně návodem na ten který typ sekačky. Pokud svěříme ostření specializované firmě, provedou nám zde i vycentrování. Je to nesmírně důležité, neboť nevyvážený nůž zvyšuje vibrace sekačky, ztěžuje samotnou práci a předčasně opotřebovává některé části motoru. Při broušení nože svépomocí jej po naostření nasuneme na slabou kulatinu nebo silnější šroubovák. Správně vyvážený nůž zůstane ve vodorovné poloze. Pokud se svažuje k jedné straně, musíme tuto ubrousit a centrování dále přezkušovat.