Připravujeme se k výsadbě brambor
Brambory pěstovali prapůvodně Indiáni v Jižní Americe, především v Peru. Do Evropy se brambory dostaly až v 16. století. První , kdo je vyzkoušel byli Španělé. U nás se s pěstováním velmi nesměle začalo až začátkem 18. stol.Jejich obliba se stále zvyšovala a v současné době jsou naprosto neodmyslitelnou a nenahraditelnou součástí našeho jídelníčku.
V současné době je zapsáno ve státní odrůdové knize na 140 odrůd a vybrat z takového množství dá především začínajícím pěstitelům pořádně zabrat.
Výběr odrůdy vychází především z konkrétních klimatických podmínek ve kterých budeme brambory pěstovat a vybírat je možné podle délky vegetační doby ze čtyřech základních skupin:odrůdy velmi rané, rané, polorané a polopozdní až pozdní. Důležitým faktorem při výběru je i způsob, jakým budeme brambory připravovat. Tady je výběr podle varných typů:
varný typ A se hodí do salátů, má typickou lojovitou konzistenci,typ B je vhodný jako přílohový a typ C, který je moučný, se hodí především pro přípravu těst a kaší.
Pro úspěšné pěstování brambor je rozhodující půda a kvalita její přípravy před výsadbou. Brambory vyžadují lehčí až středně těžké humózní půdy, nejlépe písčité až hlinitopísčité. Vyhovují jim chráněné polohy, nevhodné pro pěstování jsou těžké zamokřené půdy. Ze živin jsou brambory náročné především na draslík. Půdu pro výsadbu brambor je nutné připravit již na podzim. Základní podmínkou pro úspěšné pěstování je důkladné zrytí nebo zorání pozemku se zapravením chlévského hnoje případně kompostu.Zpracování půdy má pro brambory rozhodující význam, protože vyžadují půdu kyprou, přílišné utužení se následně projeví redukcí výnosu.Na jaře před výsadbou se využívají průmyslová hnojiva a to síran amonný, superfosfát a síran draselný v dávkách 30,50 a 40 g na 1 čtvereční metr. Aplikace se provádí při jarní přípravě půdy, kdy se záhony po zimě kypří a vláčí do hloubky 10 – 15 cm se současným zapravením hnojiv.
Pro ranou sklizeň se vyplatí příprava předklíčené sadby. Nejlépe koncem února až začátkem března se hlízy umístí do lísek tak, aby korunková část s více očky směřovala vzhůru. Lísky je nutné umístit do světlé místnosti a až do doby výsadby se předkličují při teplotě 12-15C. měly by vytvořit silné klíčky dlouhé maximálně 2 cm. Pozor, nikdy neumísťovat předkličované hlízy do tmy, klíčky se vytahují a sadba ztrácí na kvalitě
Brambory sázíme podle průběhu počasí asi v polovině dubna. Rozhodujícím faktorem je teplota půdy, v hloubce 10 cm by měla být alespoň 5 – 7 0C. Při výsadbě do studené půdy hlízy nerostou a vegetační doba se tak prodlužuje. Proto se vyplatí raději několik dní počkat, až se půda dostatečně prohřeje. V chladnějších oblastech je proto lepší s výsadbou počkat až na začátek května.
Hlízy se vysazují do mělkých brázd vzdálených 65 -70 cm od sebe asi 5-8 cm hluboko . V brázdičkách se pak naklíčené hlízy pokládají korunkovou částí nahoru na vzdálenost asi 30 cm. Výsadba na zahrádkách a menších plochách se provádí ručně a pomáhat mohou i děti.Vysázené hlízy se následně zahrnují zemí, buď do roviny, nebo se mohou rovnou vytvořit při zahrnování hrůbky. Ideálním pomocníkem je zda jednonápravový traktor.
Porost brambor je nutné udržovat v bezplevelném stavu, pravidelnou okopávkou a přihrnováním. Poprvé se přihrnuje při výšce rostlin 10 cm a podruhé při výšce 20 cm.
Přehled nejoblíbenějších odrůd:
Velmi rané
1. Velox – vytváří dlouze oválné hlízy pevné konzistence, vhodné nejen pro přímý konzum ale i na výrobu hranolků. Odrůda poskytuje vysoké výnosy a je odolná háďátku bramborovému i rakovině brambor.Varný typ B.
2. Rosara – osvědčená odrůda pro letní konzum. Vařené hlízy jsou středně pevné až pevné konzistence, slabě moučnaté. Hlízy jsou hladké oválné s tmavě žlutou dužninou a červenou slupkou. Odrůda je odolná napadení virovými chorobami a strupovitostí.Varný typ B.
3. Vitese– patří mezi nejkvalitnější velmi rané odrůdy. Hlízy jsou velké pevné konzistence, oválné, velmi pohledné, které rozhodně nezklamou ani toho nejnáročnějšího pěstitele.Výborně se skladují vzhledem k vynikajícímu zdravotnímu stavu.Varný typ B.
Rané
1. Anabelle – nová odrůda v sortimentu vynikající chuti, která je navíc díky svému dlouze oválnému tvaru označena za královnu rohlíčků. Ideální je do salátů, lze ji vařit i ve slupce.Přestože se vyznačuje tenkou jemnou slupkou, odolává plísni i mechanickému poškození. Varný typ A.
2. Dali– patří mezi nejkvalitnější velmi rané odrůdy. Hlízy jsou pevné konzistence, oválné, velmi pohledné, které rozhodně nezklamou ani toho nejnáročnějšího pěstitele.Výborně se skladují vzhledem v výbornému zdravotnímu stavu.Dali se dá konzumovat se slupkou a je ideální na grilování.Varný typ A-B
3. Princess – salátová odrůda se sytě žlutou jemnou lojovitou dužninou. ChuŤové vlastnosti jsou mimořádně vynikající, hlízy se výborně skladují a neztrácejí na kvalitě až do jarních měsíců. Varný typ A.
4. Karin – stálice v sortimentu. Hlízy jsou dlouze oválné, vzhledné, vyrovnané tvarem, se žlutou dužninou.Vařené hlízy jsou slabě až středně moučnaté, středně pevné konzistence. Karin se dá všestranně využít a dobře skladovat. Varný typ B-A.
Polorané
1. Ditta- salátová odrůda s hlízami středně pevné až pevné konzistence, slabě moučnaté. Hlízy jsou středně velké, dlouze oválné se žlutou dužninou. Odrůda je určena pro dlouhodobé skladování bez ztrát na kvalitě. Varný typ A-B.
2. Rosella – konzumní odrůda s výrazně červenou slupkou a žlutou dužninou. Vařené hlízy jsou středně moučnaté, chutné, slabě tmavnoucí.. Odrůda se vyznačuje vysokými výnosy. Varný typ B.
3. Valfi – novinka na trhu ,kdy hlízy i dužnina jsou intenzívně fialové. Barva se nemění ani po uvaření či následném zpracování na knedlíky či kaši. Hlízy po uvaření jsou pevné chutné s možností všestranného využití včetně výborného skladování.
Polopozdní až pozdní
Tato skupina není drobnými pěstiteli příliš vyhledávána vzhledem k dlouhé vegetační době. Přesto je zastoupena velmi významnou odrůdou Bionta, odolnou plísni bramborové. Vzhledem k vynikající odolnosti a možnosti dlouhodobého skladování je stále vyhledávanější. Varný typ B-BC.