Receptář prima nápadů 2.12.2012, 48. díl, internetová verze
Receptář prima nápadů 2.12.2012, 48. díl, internetová verze
Video 48. dílu Receptáře prima nápadů si můžete prohlédnout ZDE :
http://play.iprima.cz/all/297724/2501
01:20
Začátek pořadu
01:42
Jak se lze zbavit molů potravinových i šatních. U potravinových molů je třeba potraviny ihned po zakoupení vložit do skleněných, nebo porcelánových nádob.
Pokud už se moly do domácnosti dostanou, řešením jsou feromonové lapače, které fungují až tři měsíce.
Effect lapač kuchyňských molů:
http://shop.agrobio.cz/biocidy/effect-lapac-kuch.molu-1-ks.html
Effect lapač šatních (textilních) molů:
http://shop.agrobio.cz/biocidy/effect-textilni-moli-1-ks.html
Rychlé rady :
Pokon Kondicionér pro orchideje a jiné pokojové rostliny:
http://shop.agrobio.cz/hnojiva/pokon-kondic.orchideje-250-ml.html
Mospilan 20 SP /R , přípravek na mšice a molice :
http://shop.agrobio.cz/insekticidy/mospilan-20-sp-500-ml-r.html
06:49
Daniela Dušková říká, že barborky nemusí být připraveny pouze z třešně, nebo višně. Poví nám také o pranostikách, které se na barborky váží.
11:04
Zejména když náš pozemek není oplocen, chráníme o to důkladněji během nastávajícího zimního období keře a stromy před mrazy, sněhem a okusem lesní zvěří.
13:10
O stévii sladké, lze pomocí ní osladit i domácí cukroví. Vhodná je pro diabetiky.
18:57
http://www.telereceptar.cz/25-11-2012-soutez-ukoncena-ovoce-s1854CZ
http://www.telereceptar.cz/25-11-2012-soutez-ukoncena-epopt-s1855CZ
18:35
Jak zařídit, aby domácí léčivé rostliny a byliny vydržely i přes zimu.
24:28
http://www.telereceptar.cz/2-12-2012-nova-soutez-mop-bona-s1856CZ
26:06
O soutěži Kdo z vás to má ?
Vyhlášení vítěze listopadové části soutěže, kterým se stal pan Miroslav Mizera a jeho úroda hlívy ústřičné na ořechovém dřevě.
Prosincové a lednové kolo soutěže bude spojeno a jeho vítěz získá aku šroubovák.
29:34
Skleník ze sklolaminátových desek a stejný způsob zastřešení bazénu, se ukázal jako levné a šikovné řešení.
32:59
Mop na všechny druhy podlah.
36:29
Dnes je první adventní neděle. Nekupujte svým blízkým jako dárek štěně, nechte na nich zda zvíře chtějí chovat, nerozhodujte za ně.
V psím útulku v Praze Tróji přijímají měsíčně kolem 250 odložených psů.
Co by si měl budoucí majitel psa dobře rozmyslet, než si domácího mazlíčka pořídí.
40:53
http://www.telereceptar.cz/2-12-2012-nova-soutez-stevia-in-s1857CZ
41:41
O zdobení svátečního perníku polevou.
Recepty:
Staročeské pařené perníčky (složitější příprava)
Do rendlíku odvážíme 160 g vody, 250 g cukru krystal a 120 g medu. Vaříme asi 7 minut, potom odstavíme z plotny a do horkého nasypeme 250 g chlebové a 250 g hladké pšeničné mouky Není-li chlebová mouka, použijeme pouze hladkou. Řádně prohněteme, až vznikne tužší hladká hmota. Přikryjeme, aby těsto příliš neoschlo. Druhý den hmotu nahřejeme (buď opatrně v rendlíku, nebo v mikrovlnné troubě) – hmota nahřáním povolí a bude se lépe zpracovávat. Na pomoučněný vál hmotu vyklopíme a zapracujeme 2 žloutky, 120 g tuku, 10 g sody a perníkové koření. Zpočátku to bude vypadat, že se jednotlivé ingredience nikdy nemohou spojit, všechno se lepí, žloutky protékají skrz prsty a matlají se s tukem, ale je zapotřebí vydržet. Po řádném propracování je těsto vláčné, nelepí se a perníčky jsou velmi dobré.
Perníčky (jednoduchá příprava)
1 kg hladké mouky, 400 g moučkového cukru, 150 g medu, 80 g másla, 6 vajec, 2.5 lžičky koření, 2.5 lžičky sody.
Na potření ještě horkých perníčků si připravíme směs: lžičku kakaa rozmícháme v trošce horké vody a rozšleháme s celým vejcem. Dosáhneme tím krásně tmavý a lesklý povrch.
Bílková poleva
10 ml bílku (odměříme v odlivce na léky), 32-35 g prosátého moučkového cukru (4 vrchovaté čajové lžičky), ½ lžičky škrobu (Solamyl). Směs šleháme elektrickým šlehačem v malém kávovém hrnečku, uložíme do 2-3 pytlíčků a gumičkou stáhneme. Poleva teplem řídne, proto jedním zdobíme, další necháme v ledničce.
Polevu dáme do igelitového sáčku a uložíme do lednice. Správně našlehaná poleva při vytlačování z otvoru v igelitovém sáčku nedělá kapky, ale „hada“.
46:30
Rekapitulace rad.
47:10
Pozvánka na výstavy
48:07
Závěr pořadu