Receptář prima nápadů, 50. díl 2013 na TV Prima 15. 12. 2013 od 11,55 hodin
Obsah 50. dílu pořadu Receptář prima nápadů : pomoc přezimujícímu ptactvu - vánoční dekorace - bramborový salát podle Kateřiny Neumannové - dekorace pomocí orchidejí - domácí betlém - vánoční ozdoby v retro stylu - úklid podlah - odkostění kapra
Video 50. dílu pořadu Receptář prima nápadů si můžete přehrát ZDE :
http://play.iprima.cz/receptar-prima-napadu/receptar-prima-napadu-2013-50
00:20
Slavnostní, hudební část letošního posledního Receptáře prima nápadů vyplní zpěvem vnuk pana Podlahy Vincenc Ignác Novotný a slečna Martina Hevrová hrou na housle z hudebního gymnázia HM Prahy.
03:23
Jak pomoci přezimovat našemu ptactvu, které neodlétá do jižních krajů radí pan Lukáš Viktora. Krmivo pro ptáky by mělo obsahovat hodně energie, takže, olejnaté ořechy, ale nesolené, mák, rozinky, slunečnicová semínka a lůj.
Krmítka by měla být umístěna tak, aby ptákům nehrozilo nebezpečí od predátorů. V poslední době je velmi rozšířené onemocnění trichomoniáza jedná se o parazitní onemocnění způsobené Trichomonas columbae jednobuněčným bičíkovcem, který je schopný se samostatně pohybovat ve vlhkém prostředí (např. v hlenu zobáku a hltanu). Onemocnění se přenáší nejčastěji přímým stykem s dalšími jedinci, znečištěnou, pravidelně nevyměňovanou vodou a krmivem, potřísněným hleny nemocných ptáků. Do „čistého chovu“ se může invaze zavléct přikoupeným materiálem. Zvláště velké nebezpečí hrozí holubům při transportu na závody. Infekci také mohou šířit zdivočelí holubi a hrdličky.
08:04
Rychlé rady
Aromalampy a jejich náplně
1 x měsíčně kontrolujeme skladované hlízy rostlin
08:58
Paní Viola Zeithamelová se letos postarala o slavnostní vánoční dekoraci studia Receptáře a zároveň předvedla vytvoření dekorací pro sváteční tabuli.
13:20
Vyhlášení vítězů soutěže www.terezia.eu
Vyhlášení vítězů soutěže www.bonaspraymop.cz
16:01
Paní Kateřina Neumannová zavítala do Receptáře, aby divákům ukázala přípravu bramborového salátu bez majonézy, který je běžnou součástí sváteční večere v Rakousku spolu s tradičním řízkem. K vytvarování brambor a mrkve používá speciální závitové udělátko.
Ingredience:
Brambory varného typu A, mrkev, kukuřice, hrášek, hořčice, olej, ocet, kousky uzeného pstruha, kadeřavá petrželka.
Vše postupně smícháme v míse a podáváme s řízkem.
Na závěr ale paní Neumannová přiznala, že na Vánoce si dá ráda klasický salát s majonézou.
20:40
Paní Ottová, známá floristka, přinesla tentokrát do studia několik druhů orchidejí, opatřených ampulkami s vodou a výživou, aby rostliny vydržely transport po několik dní. Pro domácí použití opatřila květy na spodní části dlouhým podélným řezem a vložila je do vlažné vody s výživnými látkami.
24:09
Nad dopisy diváků
26:43
Pan Martin Hrubý má jako koníčka výrobu sad domácích betlémů. Základ tvoří plochá překližková krabice s vysouvacím dnem, ta je nejen obalem na figurky, ale z druhé strany také základem pro figurky přilepené na překližkové výztuhy.
30:26
NOVÁ soutěž www.bonaspraymop.cz
31:14
Paní Hana Hořáková tentokrát ukazuje jak si vyrobit vánoční ozdoby v retro stylu.
37:52
K předvánočnímu úklidu si můžete pořídit i mop, kter má vibrační funkce a tak dokáže vyčistit i prohlubně v podlaze. Ještě výkonnějším pomocníkem je stroj se dvěma pohyblivými kartáči a vysavačem.
www.bonaspraymop.cz
41:07
NOVÁ soutěž www.biocont.cz
42:01
Pan Miloš Štěpnička z Vodňan předvádí odkostění vánočního kapra. Budete-li postupovat podle jeho návodu, nemusíte se již bát nepříjemností s rybími kostmi. Z rybího těla bez hlavy a vnitřností kvalitním nožem odřeže maso od hrudního koše z obou stran a získaný filet poté příčně řezy pod úhlem cca 45 stupňů nařízne tak, aby byly narušeny i malé kosti v mase.
46:59
Pozvánka na výstavy
47:43
Závěr pořadu