TYKVE - OD OBRŮ PO TRPASLÍKY

  4014.jpg Pěstitelka Jana Horáková Tykev pochází z Ameriky a patří mezi nejstarší kulturní rostliny na světě. V Evropě zdomácněla krátce po objevení Ameriky a odtud se dostala i do Asie. Tykve v současné době vytvářejí snad největší počet odrůd mezi ostatními kulturními rostlinami. Další prvenství patří tvorbě plodů s největší hmotností, kdy váha může dosáhnout až 500 kg, ty nejmenší pouze pár gramů.




Do této rozsáhlé skupiny patří tykve, cukety, patisony. Kromě cuket se jedná o rostliny s plazivou lodyhou, která mnohdy dosahuje délky několika metrů. Právě s tím je nutné při výběru stanoviště počítat.

RADA

Pro celou skupinu platí stejné pěstitelské zásady:

- vybírejte si středně těžké humózní půdy s dostatečnou zásobou živin. Vyžadují slunečné polohy chráněné před silnými větry.

- vyrostou buď z předem vypěstovaných sazenic nebo v teplých oblastech z přímého výsevu v polovině května. Během vegetace nezapomeňte na dostatek vody a hnojení

- slizeň zralých plodů probíhá od srpna až do října.


Tykev obecná ( Cucurbita pepo )

    
     Většinou se jí říká zeleninová, protože tykvičky se sklízejí postupně, v nedozrálém stavu jako okurky.Kromě cuket a patizonů botanicky do této skupiny patří tykve špagetové, olejné a okrasné.

Tykev špagetová má 20 až 30 cm dlouhé, vejčitě oválné plody, které váží kolem 2 kg. Pod tvrdou žlutou slupkou se skrývá jemná, nitkovitá dužnina - po uvaření se rozpadá na vlákna podobná špagetám. Pro nízký obsah kilojoulů se využívá jako dietní „těstovina“ jemné chuti.

Tykev olejná je zastoupena odrůdou Crystal. Ta tvoří semena s vysokým obsahem zinku, která jsou bez osemení (slupek), při konzumaci se nemusí vylupovat

Okrasné tykve jsou tradičně zastoupeny odrůdami Trnová koruna (různě barevné plody mají po obvodu trnovité výběžky), Jack be Little a Kačenky neboli „labutí krky“ a dále novými druhy (Andělská křídla,Sečet Dumping, Baby Boo, Galaxy of Stars F1, Z Bradavic, Little Turban nebo Pear Bicolor – dvoubarevné hruštičky patří mezi nejmenší v sortimentu).

Pěstitelka Jana Horáková doporučuje :


„Pokud máte možnost vyčlenit si pro okrasné dýně alespoň kousek na zahrádce, zkuste je pěstovat. Největší odměnou vám bude radost dětí při sklizni. Malá Anička dokonce rostliny i zalévá a jak se začnou plody objevovat, nemůže se dočkat sklizně. A malá rada – vysaďte si rostliny k plotu, budou se po něm pnout, plody se tak vyvíjejí nad zemí, rychle zrají a navíc plot oživí. Jejich využití pro dekorační účely nezná mezí , můžete je mít jako trvanlivou dekoraci na mísách, ale i ozdobené sušenými květy, dokonce i jako součást slavnostních výzdob.“

Tykev velkoplodá ( Cucurbita maxima )

    
     Znáte je jako dýně a jde o nejrozšířenější druh ze všech pěstovaných tykví. Na plazivých rostlinách se šlahouny až několik metrů dlouhými rostou plody, které se využívají pouze plně dozrálé.

Do této skupiny patří Goliáš - velmi bujně rostoucí odrůda, plody mohou vážit až 30 kg a považuje se za nejznámější tykve vhodné na kompoty a džemy.

Podobně jako Goliáš se zpracovávají dýně pozdní odrůdy Veltruská obrovská, které jsou velké, zploštělé, světle růžové s drsným povrchem.

Atypické, ploše kulovité tvary šedozelené barvy charakterizují odrůdu Marina di Chioggia. Povrch plodu je výrazně žebrovaný a hrbolatý, pevná dužnina obsahuje hodně karotenu. Hodí se pro konzervování i na přímý konzum, výborně se kanduje. Navíc zralé dýně působí velmi dekorativně.

Zejména děti bude zajímat, z čeho se vyřezávají strašidelné hlavy pro podzimní svátek Halloween. Je to Gigante, hladký, jemně žebrovaný plod váží 8 až 12 kg, má lesklou, jasně oranžovou slupku. Z vydlabané dužniny uvařte třeba polévku nebo z ní připravte kompot.

Hokkaido - je velmi vyhledávaná pro své výjimečné vlastnosti, snadné pěstování a využití. Přednosti? Vysoký podíl dužniny ve srovnání se semeníkem, který obsahuje hodně karotenu. Právě to ji vyneslo na jedno z předních míst pro využití ve vegetariánské kuchyni a přípravě racionální výživy.

Hokkaidó můžete péct, smažit i vařit, jíst syrové v míchaném zeleninovém salátu nebo z něj připravit polévku.

Tykev muškátová ( Cucurbita moschata )


     V tuzemském sortimentu ji zastupuje velmi raná odrůda Butternut hruškovitého tvaru světle zelené, později béžové barvy, s plody velkými 15x30 až 50 cm. Jemná masitá dužnina nabízí máslově ořechovou chuť a málo semen. Hodí se hlavně ke konzervování, ale syrové mladé plody se mohou jíst jen tak nebo se z nich připravují saláty.

Tykev fíkolistá ( Cucurbita ficifolia )


     Zástupci této skupiny velmi pozdních tykví se u nás využívají jen jako podnož pro roubování okurek a melounů. Semena této tykve u nás nedozrávají.

Cukety ( Cucurbita pepo )


     Jsou stále oblíbenější, protože se snadno pěstují. Vybírejte středně těžké humózní půdy s dostatečnou zásobou živin. Vyplatí se je však pěstovat přímo na kompostech, kde vzhledem k mohutnému růstu dokáží povrch zakrýt tak dobře, že nedají šanci plevelu. Navíc mají okamžitý přísun živin a během vegetace se nemusí přihnojovat. Hromady kompostu jsou vlhké a tak rostliny mají vláhu a současně díky zastínění zabraňují nežádoucímu výparu vody z půdy.

Mezi delikatesy patří i cuketové květy, obalené v těstíčku a rychle osmažené, nebo i plněné rybou? Nejvhodnější jsou čerstvé plně rozkvetlé květy.

4015.jpg


Zajímavé odrůdy:

Tondo di Piacenza : odrůda s kulatými zelenými plody.Ty sklízejte při velikosti 5 – 8 cm v průměru na přímý konzum i do kuchyně.

Goldena : je vhodná pro polní pěstování, má všestranné využití v kuchyni (nakládání, dušení, pečení, grilování, do salátů).

Tapír : mladý plod je středně až tmavě zelený s výraznými bělavými pruhy, žebernatý středně lesklý.Semena jsou malá až středně velká. Hodí se především pro dušení a grilování

Nefertiti : mladý plod je tmavě zelený bez skvrnitostí, válcovitého tvaru, dlouhý. Semena jsou malá. Výborná do salátů a pro nakládání mladých plodů

Z dalších oblíbených odrůd jsou nejžádanější hybridní Startgreen F1, Ambasador F1, Godline F1 ad.

Patizony ( Cucurbita pepo )


     Plody jsou zploštělého diskovitého tvaru. Pro sklizeň se hodí mladé plody, které se zpracovávají stejně jako cukety, jako delikatesa jsou nakládané. Starší, vyzrálé plody se dají dlouhodobě skladovat. Mezi nejznámější odrůdy patří Patina s bílým plodem. V současné době jsou v sortimentu i patisony ve směsi barev – bílé, žluté a zelené.

Foto autorka textu.

 
Receptář prima nápadů +420 605 55 35 35

WEB provozuje výrobce TV Receptáře prima nápadů

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11,

180 00 Praha 8 - Libeň

www.friendly-production.cz

receptar@friendly-production.cz

Hobby portál Telereceptář

Doprovází televizní hobby

pořady

info@telereceptar.cz

Profil na Facebooku 

Profil na Twitteru

Ceník inzerce na tomto webu

Friendly Production s.r.o., Na stráži 11

180 00 Praha 8 - Libeň

Ceník inzerce v PDF ke stažení ZDE

Objednávky přijímáme na

inzerce@telereceptar.cz