VYBÍRÁME BYLINKY K PĚSTOVÁNÍ V NÁDOBÁCH I NA ZÁHONĚ
V posledních letech se výrazně zvyšuje zájem o pěstování bylinek. Zájem projevují především začínající pěstitelé a dokonce takoví, kteří nemají žádnou zahrádku, ale spokojí se třeba s osázeným truhlíkem, květináčem či bylinkovým hrncem. Nakonec, vždyť není nic lepšího, než vybírat ve své bezprostřední blízkosti podle potřeby voňavé rostliny, těšit se z jejich růstu a kdykoli během roku si z nich podle libosti připravit čaj, čajový nápoj či tinkturu.
Výběr je z celé škály od jednoletých až po vytrvalé. Pro jasnější představu uvedeme nejvyužívanější druhy:
Jednoleté kultury - kopr, brutnák, saturejka, majoránka, bazalka
Dvouleté kultury – anýz, fenykl, koriandr, kmín, petrželka
Víceleté kultury – pažitka, cibule zimní, křen, libeček, estragon, máta, tymián, saturejka horská, yzop, pelyněk, meduňka
Osazování nádob
Pro osázení vybraných nádob je možné využít téměř všechny jednoleté i víceleté druhy. Musíme však pamatovat nato, že rostliny v nádobách mají málo prostoru a omezenou možnost zálivky a výživy. Keramzit, či cihlová drť na dně nádob zaručují, že nebude docházet k přemokření kořenů. Jako substrát se doporučuje buď koupená zemina pro pěstování květin, nebo je možné připravit si vlastní z vyzrálého kompostu, písku a rašeliny. Do zeminy je vhodné přidat kostní nebo rohovou moučku , případně hnojivo s pozvolným uvolňováním živin pro postupné zásobení rostlin podobu nejméně 6 měsíců. Velmi často se pro osázení využívají i bylinkové hrnce s postranními kapsami. Ty vypadají velmi dekorativně a současně na malé ploše můžeme pěstovat odděleně hned několik druhů. Hrnec osazujeme od spodní části tak, že na vždy do každé kapsy vysadíme sazenici, a tu postupně zasypáváme zeminou. Na horní plochu, která je největší je dobré vysadit bylinku, kterou nejčastěji v kuchyni používáme. Pro osázení hrnce je možné využít nejen bylinky rychle rostoucí, které můžeme několikrát ročně obměnit, jako jsou kerblík, roketa setá, řeřicha setá i zahradní , hořčice, bazalka či kopr, ale je možné využít i víceleté druhy. Nejznámější jsou meduňka, šalvěj, tymián, rozmarýn, dobromysl ,yzop, levandule,mateřídouška, routa či estragon. Ani libeček nesmí chybět.
Péče o přezimující rostliny
Při pěstování vytrvalých bylinek, které přečkaly zimu, je nutné věnovat mimořádnou pozornost jejich zdravotnímu stavu. Rostliny mohou být zaschlé, mnohdy pomrzlé. Proto je nutné provést sestřižení zničených částí, mnohdy se vyplatí razantní hluboký sestřih, kdy z rostlin zůstává pouze malá nadzemní část. Zde se ze spících pupenů velmi rychle vytvoří nový obrost , rostlina se zmladí a zachovává si původní vzhled. Rostliny, které přezimovaly je nutné poztrácení přesadit do nového substrátu, zde platí stejné zásady jako při výsadbě nových rostlin.
Bylinkové směsi
Bylinky je možné pěstovat i z vlastních výsevů. Trvá sice déle, než naroste rostlina k pravidelné sklizni, ale zase můžeme vybírat z poměrně velké nabídky osiv. Je možné využít i bylinkové směsi, které jsou rozděleny do skupin jako
1. Bylinky víceleté na balkon – směs obsahuje dobromysl, meduňku, saturejku, tymián yzop a je určena k výsevu do truhlíku na balkon.Zelené části rostlin se sklízí postupně a používají se k ochucování pokrmů nebo přípravě zdravotních čajů
2. Bylinky vytrvalé pod názvem životabudič – směs obsahuje jitrocel lékařský, maralí kořen, třapatou a třezalku tečkovanou. Výsev této směsi je vhodné na záhon, případně je možné předpěstování sazenic. Při výsevu přímo na záhon se vyplatí setí na široko, protože převážná většina uvedených rostlin dorůstá do výšky 70 -150 cm.Většinou se využívá nať k výrobě lihových extraktů
3. Bylinky víceleté na záhon – směs obsahuje levanduli, libeček, meduňku, šalvěj a yzop. Vysévá se na široko a rostliny jsou určené k postupné sklizni natě.
4. Směs koření – obsahuje koriandr, anýz, bazalku širokolistou i drobnolistou, tymián a kopr – zde jsou zastoupeny byliny jednoleté, dvouleté i vytrvalé. Směs je možné využít nejen na záhon ale i pro osázení truhlíků. Sklízí se mladá aromatická nať pro použití jako koření při ochucování polévek a salátů
Foto autorka textu