Receptář prima nápadů, 30. díl 2013 na TV Prima Family 28. 7. 2013 od 12,45 hodin
Obsah 30. dílu pořadu Receptář prima nápadů : nové odrůdy zeleniny - mít tak svůj rybník - proběhněte se se svým psem - jak zamezit sesuvu polních pozemků - návod na rybí návnadu - o vydrách - filetujeme kapra a grilujeme na lávovém kameni - lehký přístřešek na auto - netradiční asijské zeleniny - zajímavá konstrukce ptačí budky
00:20
Pan dr. Podlaha si do své Hulákárny tentokrát pozval paní ing. Duškovou, která sebou přinesla své výpěstky, nové odrůdy okurek, cuket a kapust, které právě sklidila.
07:06
Skupina nadšenců – rybářů si u Plzně pořídila rybník. Vyčistit zanedbaný rybník si vyžádalo spoustu práce. Mimo jiné bylo nutné zpevnění a zajílování hráze a vybudování nového přepadu. Dnes už se zde pořádají rybářské závody. Vyplatí se koupit zanedbaný rybník ? Prý ano.
Videa k tomuto dílu také ZDE :
09:50
Vyhlášení vítězů soutěže www.roundupgel.cz
Vyhlášení vítěze soutěže www.2kenergy.cz
10:37
Pan dr. Podlaha se pochlubil s cenami, které získal jeho pes, horský salašník Arnošt a nabídl divákům návod jak se v letním horkém počasí o svého psa starat.
14:52
Pan Lubomír Šálek z České zemědělské univerzity ukazuje na konkrétním přikladu, jak lze vhodnou výsadbou dřevin zamezit na nestabilním svahu sesuvům půdy a přitom pro majitele zajistit i z takovým opatřením určitý výnos.
19:01
Nad dopisy diváků.
22:39
Pan Švarc radí jak vyrobit návnadu pro ryby.
Ingredience :
po jedné misce granulí pro kapry, krmení pro štěňata, masokostní moučky a ovesných zlomků z ovesných vloček.
Postup přípravy rybí návnady :
namočte chleba a rohlíky a přidejte obsah 4 misek, vše promíchejte.
23:31
Receptářem prima nápadů se vydal po stopách vyder na Třeboňsku s paní Marcelou Roche, ředitelkou Českého nadačního fondu pro vydru, nevládní organizace. Stálý spor mezi ochranáři vydry a rybáři pomáhá tato organizace řešit pomocí náhrad škod odborným posudkem. Paní Roche představuje programy Ekologické výchovy a balíček informačních listů o vydrách, Vydří balíček.
26:48
NOVÁ soutěž www.alza.cz
28:20
Pan Pavel Kovařík, majitel rybí restaurace, radí jak grilovat na lávovém kameni.
Postup při přípravě kapra před grilováním. Zbavení kapra kůže a poté filetování kapra. Filet posolíme, počesnekujeme, pokmínujeme a kámen naolejujeme jako na pánvi. Kámen musí být rozpálený a maso se griluje pouze chvíli, 5 minut. Rozdíl při grilování pstruha a kapra spočívá pouze v dochucení kořením. Co ke grilované rybě pít ? K pstruhovi dobré přívlastkové bílé víno, ke kaprovi také pivo.
http://www.telereceptar.cz/29-2-4-receptar-prima-napadu-onl-s220CZ
34:07
Pan Žák si zbudoval přístřešek na auto s použitím polykarbonátových vlnitých desek. Konstrukce se volně opírá o čtyři nohy a navíc je zavěšena na okolních náletových dřevinách.
35:24
NOVÁ soutěž www.ixoderm.cz
36:16
Paní ing. Dušková navrhuje zahrádkářům, co je ještě v této době vrcholícího léta možné vysít na uvolněná místa na sklizených záhonech. Ještě můžeme stihnout vypěstovat ředkvičky, salát, ozimou cibuli. Stihli bychom i červenou řepu a hrášek.
Paní Dušková ale také doporučuje zkusit netradiční asijskou zeleninu. Například komatsunu, asijskou hořčici, salátové zeleniny mibunu a misunu. Zajímavými netradičními zeleninami jsou také perila a mangold.
Více také na :
http://www.telereceptar.cz/co-se-da-vysevat-v-letnich-mesic-s2624CZ
41:36
Pan Čechura vyrábí ptačí budky již v létě, i když sloužit budou až od zimy.
43:07
Pozvánka na výstavy
43:57
Závěr pořadu